Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17774907 www.bgdnes.bg

Георги Чапкънов - Чапа излезе от санаториума, готви се за Гергьовден

Повече от 15 електронни книги изслушах, признава скулпторът

Живеещият в хоспис до София Георги Чапкънов - Чапа, излезе в градски отпуск за имения си ден и Великден. Легендарният скулптор ще прекара Гергьовден в домашна обстановка с най-близките си роднини.

"В началото на май се събират няколко почивни дни и повечето столичани ще напуснат града. Баща ми пък е у нас и заедно ще посрещнем Гергьовден. Още отсега съм купил агнешко и смятаме да поканим близките му приятели за празника", сподели режисьорът Тодор Чапкънов, който единствен от тримата му синове полага много грижи за татко си. Преди това самият Чапкънов сподели, че се чувства много добре в общежитието на възрастни хора, което обитава от две години насам.

Реклама

"Понеже не съм добре с едното око, почти съм сляп, сега ми дават електронни книги, които слушам със затворени очи. Потапям се, така да се каже. И ето вече почти 15 станаха само за един месец. Освен това гледам телевизия и рисувам, когато съм на кеф", казва великият ваятел.

Чапа скоро не се е засичал с олимпийския шампион по класическа борба Боян Радев и с колегата си - художника Иван Вукадинов. Тримата преди време често си говореха и спомняха миналото.

"На възраст са всички и се пазят", казва Тодор.

Доскоро Чапа получаваше пенсия от едва 312 лева. През 2021 г. му бе присъдена и персонална доживотна за заслуги в размер на 700 лева. Сумата обаче още е крайно недостатъчна, за да покрие разходите за престоя на скулптора в хоспис, които се поемали от наследниците му. "Татко редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре", сподели още Чапкънов.

"Четири пъти вече минавам трапа. Това ме кара да мисля, че Бог ме обича, чувствам се блажен, нищо, че не можах да прокопсам в богатството - искам да успокоя завистниците, че не съм богат", сподели ни Чапа, преди да влезе в хосписа.

Скулпторът е създател на много релефи, портрети и статуи не само в България, но и по цял свят. Негови творби са били излагани в Ермитажа в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други. Освен това е съавтор на актуалния герб на България.

Четете още

Великият скулптор Георги Чапкънов излиза от хосписа за Великден

Великият скулптор Георги Чапкънов излиза от хосписа за Великден

Чапа стана като Лили Иванова

Чапа стана като Лили Иванова

Жена изкарва Чапа от санаториума

Жена изкарва Чапа от санаториума

Реклама
Реклама
Реклама