Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17766504 www.bgdnes.bg

Още не могат да разкодиран телефона на Алексей Петров

Прокуратурата чака производителят на устройството да удари едно рамо

Има пусната молба до държавата, където е представителството на компанията за криптотелефони

Телефонът на Алексей Петров все още не е разкодиран. Прокуратурата е изпратила молба за правна помощ към държавата, където се намира централата на производителя на криптотелефони като този на бившата барета, но засега отговор оттам няма. Това казаха източниците на "България Днес" от Софийската градска прокуратура, където се води разследването за убийството на бизнесмена.

Реклама

"Има пусната молба за правна помощ към държавата, където е официалният представител на производителя на телефона на Алексей Петров. Молбата е да се разкодира даденото устройство и да получим достъп до евентуални налични данни в облачното пространство", споделят източниците ни.

По неофициална информация родната прокуратура иска правно съдействие от САЩ. В Щатите има три водещи производителя на криптирани телефони. По информация на "България Днес" именно от някоя от тези компании Алексей Петров е купил устройството, което е почти невъзможно за разкодиране.

Първоначално бе заявено, че телефонът на Алексей Петров ще бъде изпратен до централния офис на ФБР във Вашингтон, САЩ. Това най-вероятно все още не се е случило. Ако телефонът все пак е там, то няма дадено разрешение от правителството на Съединените американски щати да се започнат действията по разшифроването му. Източниците ни споделят, че все още няма отговор и на молбата от България за правна помощ. Първо трябва правителството на САЩ да даде зелена светлина. След това трябва да се говори с компанията, която е произвела устройството на Алексей Петров. Оттам трябва да кажат дали е възможно самите те да разкодират телефона и чак тогава, ако производителят не успее да помогне с тази задача, ФБР ще се намеси и ще опита да отключи телефона и да извлече каквато информация може.

Федералните във Вашингтон, САЩ, имат специални софтуер и станция, с която се свързва даденият телефон и може да извлече информацията от него, без да се включат защитните механизми и тя да бъде изтрита. Устройството на Алексей Петров представлява криптотелефон, чиято цел е именно да не може да бъде разбито. Това са редки и скъпи телефони, които не се срещат често и са изключително трудни за разшифроване, обясни преди няколко месеца криминалистът Иван Савов пред "България Днес".

Защо разшифроването, за което се очаква, че може да подаде ключова информация се бави толкова много за момента не е ясно. Има предположения, че това може да се прави, за да се затрудни разплитането на престъплението.

Алексей Петров бе застрелян на 16 август в полята на планина Витоша, докато се разхожда с физиотерапевтката си Мирослава Михайлова. Застрахователният бос бе покосен с два куршума, един от които бе в главата му. Към момента са известни съвсем малко неща за ликвидирането на мастития бизнесмен. Знае се, че извършителят е професионалист. Килърът е бил облечен с камуфлажни дрехи, с колело и стрелял с патрони за "Калашников", които са били хидрошокови. Има и версия, че убиецът се е оттеглил пеша. Според други данни убийците са били двама. За самото оръжие се предполага, че е било самозарядна карабина "Симонов", защото е много по-точно от "Калашников". Убиецът се е криел в гората и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша са били чести и този, който го е ликвидирал, е бил наясно с това.

 Напредък!

Разследването за показното покушение има сериозен напредък. Вече има насоки кой стои зад поръчковото убийство на Алексей Петров, както и кой е дръпнал спусъка на 16 август. Знае се откъде са купени боеприпасите, които се използвани за поръчковото убийство. Неясен остава обаче мотивът за престъплението. Когато и той се изясни, ще бъде сглобена цялата картина на атентата. Разследващите не са спирали и за миг да работят, дори има и насоки за евентуален мотив, но това все още е в процес на изясняване. Това каза източникът ни, който пожела да остане анонимен.

Четете още

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

Васил Божков не е поръчвал Алексей Петров

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

"Няма да хванат убиеца на Алексей Петров"! Огнян пали свещ на Задушница за разстреляния си брат

Реклама
Реклама
Реклама