Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17599248 www.bgdnes.bg

Жени Калканджиева: Не трябва да си слаб, за да си модел

Жени Калканджиева вече търси и плюс сайз манекенки

Красотата е в усмивката, излъчването, не в килограмите

Коя е тя

Евгения Калканджиева е модел и създател на модна агенция "Визаж". В края на 1994 година Жени и Вили Зафирова създават модната агенция, която управляват заедно. През 1995 година организират ревю на европейско ниво на немската фирма "Ескада". В края на същата година Жени дефилира на ревю на Ферре в България. 1995 година Евгения става "Мис България" и шеста на "Мис Свят". Жени води и детски конкурс за модели, има и фризьорски салони "Визаж".

Наскоро Калканджиева започна да подбира модели с наднормено тегло за специален курс за плюс сайз манекенки.

Реклама

- Г-жо Калканджиева, смятате ли, че в модната индустрия вече има място не само за слаби жени, но и за по-закръглени?

- Естествено! Дори в България сме закъснели! Първо не става въпрос за модата и модния подиум. става въпрос и за реклама, където винаги са се търсели малко по-закръглени модели. Тази дискриминация, която е към хората с малко наднормено тегло, според мене е доста сериозна.

- Вие започнахте да търсите модели с наднормено тегло. Как реагира българската публика?

- Аз не мога да повярвам, че имаше огромен хейт към тази идея. Очевидно в България още не сме дораснали по тази тема. Въпреки че знаем отдавна за плюс сайз модели като Ашли Греъм, и Ашли Алексис. Това са жени, които са много отдавна по модните подиуми, даже някои направиха собствени марки за бельо, за дрехи, за манекенки. Просто България закъснява и лошото е, че някои хора все още не могат да го осмислят.

- Пазарът търси ли по-пълничките?

- Понеже ние все пак сме модна и кастинг агенция, постоянно се търсят нови и нови лица, търсят различни типажи. Миналата седмица ми се обадиха за кастинг и търсиха момиче, която да е с ханш 130 и талия 100, за да пасва на конкретен тип дрехи.

Реклама

- Модната индустрия е доста безскрупулна към хората, които не са слаби по техните стандарти. Какво смятате за това?

- Това е било много сериозна дискриминация. Някои хора са пълни, защото се хранят много. Но има и други, които са по здравословни причини, имат хормонални проблеми, поради които просто не могат да отслабнат. Като цяло обществото ни е с малко наднормено тегло, защото в България скоро навлезе тази култура за спорт и за тренировки. Но в крайна сметка тези хора също се обличат, също консумират, ползват телефони. Всички неща, които слабите момичета ползват, ползват и хората с наднормено тегло. Така че трябва да бъдат правени реклами и с тях, защото тези хора имат покупателна способност.

- Освен че вече се търсят такива модели, какво друго ви накара да започнете този курс?

- В стандартните ни курсове за модели имаме по едно-две по-пълни момичета, водени от майките си, за да бъдат научени за 1-2 неща. Но те не се чувстват добре, тъй като повечето от нашите модели са слаби. Затова решихме да направим един общ голям цял курс само с момичета, които имат по-пълна фигура. За да не се чувства пълното момиче, че е само. Също защото наистина те ще научат много неща и ще живеят спокойно. Когато човек не се харесва, започва да изпада в депресия, а това не е добре. Тези хора трябва да не живеят в постоянно мислене как да отслабнат. Трябва да имат други приоритети, а не най-важната задача в живота им да бъде как да са по-слаби. Това уврежда тяхната психика, а когато не е добре психиката, тя се отразява и на здравословното състояние. А впоследствие, след като сме били полезни с това, може и да работим с някои от тези хора.

- Какво ще научат плюс сайз моделите освен това да бъдат манекенки?

- На повечето момичета с наднормено тегло ще им се отрази много добре психологически един такъв курс. Те първо ще се научат как да се държат, какво поведение да имат, как да се възприемат, как да се харесват. Защото всеки човек трябва да бъде щастлив, без значение какъв е външният му вид. Затова смятам, че един такъв курс ще бъде много полезен. Ще ги науча как да ходят правилно, да се усмихват правилно, да позират добре, да си правят хубави селфита в социалните мрежи. Имаме разговор и с диетолог, който все пак на базата на техните килограми да им обясни с какво да внимават. Имаме фитнес инструктор за упражнения вкъщи. Имаме лицева йога. Както слабите модели имат нуждата да се консултират с дерматолог, така и нашите ХХL модели също ще имат среща с дерматолог. Ще им обясняват как да се грижат за кожата, как да си поддържат фигурата. Те може да са пълнички, но е важното да не бъдат отпуснати. Моделите, които споменах по-горе, са жени с наднормено тегло, които позират, усмихват се, имат самочувствие, те са се възприели и се харесват и това за мен е най-важното. Ние трябва да се толерантни освен към религиозните ни различия, освен към цвета на кожата по същия начин и към килограмите.

- Тоест вие смятате, че това да бъдеш с наднормено тегло, не означава, че нямаш здравословен начин на живот?

- Абсолютно! Една жена може да е красива, може да изглежда добре, може да е стилна, и най-вече здрава, независимо какви са нейните килограми, а ние точно на това ги учим. В днешната ера, покрай фейсбук, инстаграм, тикток, всяко момиче иска да бъде в социалните мрежи. Всички млади момичета биха искали да бъдат популярни и известни. Ние виждаме всички тези западни модели, които имат един куп последователи в социалните мрежи и наднорменото тегло не им пречи, напротив, хората им се радват и ги харесват. Затова решихме да направим този курс и можем да им осигурим и работа в конкретен тип реклами.

- Казва се, че красотата е в осанката, не толкова до външния вид. Съгласна ли сте?

- Да! Красотата е в усмивката, в излъчването, в добре поддържаната кожа, в хубавото облекло. Не говоря за скъпо облекло, а за хубаво - с добро съчетание на цветове, с добра кройка. Повечето млади момичета не знаят как с дрехата могат да прикрият някои свои недостатъци.

- Както казвате, високите стандарти в света на модата водят до депресия. Често животът на моделите е свързан и с хранителни разстройства. Мислите ли, че като вече има място за плюс сайз модели, тези проблеми ще останат в миналото?

- Определено. При този голям проблем с анорексията, когато вече има и плюс сайз модели, младите хора ще се успокоят на тази тема и ще разберат, че те също могат да бъдат популярни, без да се налага да гладуват или да предприемат крайни мерки. Неслучайно имаме и диетолог, който ще им обясни как да се хранят правилно, не как да не се хранят. Да вземем една Ким Кардашиан и сестра й Кендал Дженър. Сестрата е слаба, а на Ким ханшът е над 100. Тя е с нейната уникална извивка, но големият ханш се счита за нормално. А и бих казала, че има доста мъже, които харесват по-пищни жени.

- Смятате ли, че мъжете започнаха да харесват по-закръглените жени?

- Аз гледам нещата професионално. Мисля, че всяко младо момиче, без значение от килограмите си, има място. Човек се ражда с определен ген. Някои са с по голям ханш, по-тясна талия, други са с по-тесен ханш и по-спортен тип фигура. Има място за абсолютно всички. Разбира се, аз искам да кажа на всички млади жени да се харесват и да не се притесняват от своите килограми. Важното е да са щастливи и здрави. Те не трябва да се страхуват да направят първата крачка, а останалите крачки ще бъдат на подиума и на страниците на списания и на билбордове.

Четете още

Жени Калканджиева на 49: Тренира рядко, пуши и пие алкохол

Жени Калканджиева на 49: Тренира рядко, пуши и пие алкохол

Калканджиева се появи на ИЗНЕНАДВАЩО място, никой не го очакваше

Калканджиева се появи на ИЗНЕНАДВАЩО място, никой не го очакваше

Реклама
Реклама
Реклама