Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17378692 www.bgdnes.bg

ИЗВЪНРЕДНО! Почина патриарх Неофит

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина. Той си отиде от този свят на 78-годишна възраст. Спекулации за смъртта му се въртяха в последните няколко часа, но сега бяха потвърдени от различни източници. Синодът също обяви тъжната вест: "Царство му небесно!" Часът на смъртта на патриарха е 22:22 часа.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради заболяване на белите дробове. От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве. Той е издъхнал във Военномедицинска академия в София.

Реклама

Неофит е роден в столицата на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров в работническо, безпартийно и силно религиозно семейство. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Свети Климент Охридски", която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. е на богословска специализация в Катедрата по църковно пеене при Московската духовна академия.

Той е избран за глава на Българската православна църква 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор.

Светла му памет!

Четете още

Патриарх Неофит се подобрява

Патриарх Неофит се подобрява

Погребаха брата на патриарх Неофит, стотици го изпратиха в последния му път

Погребаха брата на патриарх Неофит, стотици го изпратиха в последния му път

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама