Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17373236 www.bgdnes.bg

Триумф за „Вила Ямбол“ на престижен френски конкурс advertorial icon

Избата спечели шест златни и две сребърни отличия на Vinealies Internationales

Вината на една от най-старите и обичани родни изби - „Вила Ямбол“, спечелиха рекордните 8 медала на престижния винен конкурс – Vinalies Internationales, който се организира от Съюза на енолозите във Франция. Шест от тях са златни, а два - сребърни.

Златни отличия заслужиха естествено пенливото вино Vineyards Selection  Blanc de Blancs 2015, Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019.

Със сребро бяха оценени Vineyards Selection Розе 2023, Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019.

Признание от взискателно жури

„Признанието от Vinalies Internationales е особено ценно за нас, първо, защото идва от изключително взискателно и добре подготвено жури от световни специалисти, и второ, защото доказва, че впечатляваме света с уникални български вина от добре познати френски сортове на много разумна цена“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов и даде за пример винената серия Kabile, която може да се намери по магазините за 12-13 лева.

В тазгодишното издание на конкурса Vinalies Internationales бяха отличени 879 вина от 32 държави. Журито се състои от 120 винени специалисти от 40 националности, които тестват всяко вино „на сляпо“, като водещо е изцяло качеството им.

Родните изби спечелиха общо 14 медала.

100-годишна история

„Вила Ямбол“ с гордост развива винарските традиции на своя регион в последните 100 години, което я превръща в един от най-старите производители от Южна България. Избата е лидер по продажби с едноименната марка Villa Yambol.

Тя произвежда вината си от 10000 собствени и наети лозови масиви, като особено гордост са тези в микрорайоните Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, които са предназначени само за производството на лимитираната серия Vineyards Selection. Лозята са засадени според „розата на ветровете“ - моряшки ориентир, който отчита посоката и силата на въздушните течения, така че те да са най-благоприятни за развитието на гроздето.

Днес именно в тази серия е включено и естествено пенливо вино, създадено по традиционната технология на шампанското. С тази цел избата инвестира през миналата година в специално оборудване.

Другата им наградена марка – Kabile, е вдъхновена от традициите на траките по нашите земи и е кръстена на античен тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират само на няколко километра от днешната винарна.

Уважение към древни традиции

Екипът на „Вила Ямбол“ вярва, че уважението към традициите – както исторически като тероар, така и професионално като производител, са един от ключовите фактори за успеха и най-вече за вкуса на техните вина. Изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов споделя, че хубавото вино се ражда още на лозето, прави се от хубави хора и от подходящата техника.

 През миналата година „Вила Ямбол“ спечели 23 отличия от международни конкурси, а само преди седмици добави още пет отличия от Mundus Vini.

Актуалната реколта бели и розета с топ оценка и на Mundus Vini

„Вила Ямбол“ добави други пет отличия преди няколко седмици – два златни и три сребърни на международния винен конкурс Mundus Vini, в който участваха общо 7435 вина от 36 държави.

Със златни медали се отличиха Vineyards Selection Розе 2023 и Kabile Розе 2023, а със сребро -  Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile  Мавруд и Каберне Совиньон 2019 и Vineyаrds Selection  Болярово, Каберне Совиньон, 2016. Особено ценно е признанието за актуалните реколти, както и тези за бели и розета.

Реклама
Реклама
Реклама