Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17364783 www.bgdnes.bg

Ето го най-красивия йоркшир в света, българско куче с ТОП успех

Български шампион! 

6 часа подготвят прическата му за най-старата изложба в Европа 

Доли ЛУКАНОВА

Крис е най-красивият йоркширски териер в света!

Българско куче завоюва историческа победа за страната ни. 4-годишният изящен чаровник спечели най-старата изложба за красота в Европа, която се провежда от 1891 г. в Англия, и стана първото четириного с такава титла у нас.

За да стигне дотук, Калибри Флай Космос, както е цялото име на кучето, става европейски и световен шампион по красота за породата си. Първото му качване на сцена е, когато е едва на няколко месеца, и оттогава печели сърцата на стотици хора по цял свят.

Реклама

"Това беше един завършек на всички останали титли. Крис е едно от най-големите имена за тази порода. Роден е звезда", сподели пред "България Днес" треньорката му Анелия Шанкова-Петкова.

Жената се занимава от 28 години с обучение на кучета за конкурси. Заедно със собственичката на Крис - Севдалина Янева, и развъдчика му Анджела Питиримова постоянно се грижат за походката, поведението на сцена и козината на йоркширския териер. Специално внимание се обръща на стойката и маниерите му.

"Критериите са много комплексни. Това са стандарти, които са описани в световната федерация по кинология, която определя всяка една порода. Описано е как трябва да изглежда кучето от носа до опашката. Не е просто да има дълга козина или определен цвят", разкрива Анелия.

Затова подготовката на Крис започва още от бебешка възраст. За прекрасния му косъм, на който биха завидели хиляди дами, се полагат много усилия. Използват се различни шампоани и доста козметични продукти. Всекидневно се работи за тежестта на козината, която хем трябва да се вее, докато животното ходи, хем не трябва да изглежда мазна.

"Преди самото състезание, което започна в 10 часа сутринта, имаше много подготовка. Започнахме в 4 часа да изправяме и оформяме козината със сешоар и специални четки", разказва още дресьорката му.

Реклама

Крис толкова е свикнал с всички процедури, че не обръщал особено внимание на суматохата около него и спал почти през цялото време.

Извън състезанията и изложбите, в които участва, йоркширът е съвсем обикновено куче. Свикнал е със славата и у дома обича да се излежава на дивана, както и да прекарва време с любимите си стопани.

"Трябва да призная, че е много лакомо куче. Харесва всяка награда, която му дадеш", допълва Петкова.

Анелия от малка се занимава с подготовка на кучета. Самата тя у дома гледа померани, а любимата порода на семейството й е френският булдог. Пловдивчанката шие и специални костюми за хората, които представят кучета на конкурсите, за да могат да се чувстват удобно и да изглеждат елегантни.

Сега на Крис му предстоят няколко седмици почивка, след което започва подготовка за поредния конкурс.

Реклама
Реклама
Реклама