Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/17328204 www.bgdnes.bg

Ротацията - популярна в Европа, вече и у нас

За пръв път се случва в Израел 

Босна и Херцеговина, Швейцария, Румъния и Ирландия сменят президенти и премиери 

Ротация е една от най-често употребяваните думи у нас през последните дни.

Има я в много сфери от живота ни. Ротацията на абсолютно твърдо тяло в математиката и механиката е относително преместване или усукване на това тяло спрямо една определена точка. Ротация има и в астрономията - звездите, планетите и други подобни тела се въртят около осите си. Повечето планети в Слънчевата система, включително Земята, се въртят около оста си в същата посока, в която и орбитират около Слънцето. Изключение правят Венера и Уран.

Реклама

Ротация откриваме и във физиката, където се изчислява чрез ъгловата честота (rad/s), честотата (обороти за единица време) или периода (секунди, дни и т.н.).

Ако голяма част от тази научна информацията ви звучи непозната, то със сигурност имате повече яснота за въртележката в родната политика. Правителството на Николай Денков (ПП-ДБ) подаде оставка и според мъжката дума в сглобката управлението трябва да бъде поето от нов министър-председател - Мария Габриел от ГЕРБ. Подобни маневри на политическата сцена се случват за пръв път в България, но съществуват в други държави.

Президентите на Босна и Херцеговина са цели трима души (бошняк, сърбин и хърватин) и се сменят на ротационен принцип през 8 месеца по време на 4-годишния мандат. Те се избират от народа (Федерация Босна и Херцеговина избира бошняка и хърватина, а Република Сръбска избира сърбина).

Босна и Херцеговина е единна държава, но се състои от две административни единици - Федерация Босна и Херцеговина (или Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска. Страната има общи Председателство (президентство), двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка. Ръководството на Мюсюлманско-хърватската единица трябва да се състои от представители на трите държавотворни народа в Босна и Херцеговина - хърватския, бошняшкия и сръбския.

Швейцария също използва ротацията, когато става въпрос за президента на страната. Това е длъжност, която реално не дава особена власт над останалите, а е чисто представителна.

През декември м.г. страната на Алпите, кравите и шоколадите назначи нов президент. Бившият министър на отбраната Виола Амхерд зае позицията на държавен глава от януари, заменяйки Ален Берсет в почетната роля, която се ротира между членовете на кабинета на страната на годишна база.

Реклама

Най-близка до ротацията в България е съседна Румъния. Там смените се извършват в рамките на правителството.

През юни миналата година северните ни съседи извършиха ротация на премиери. Споразумение за това беше подписано между Национално-либералната и Социалдемократическата партия през 2021 г. и сложи край на тежката политическа криза в страната. Процедурата не е сложна и напомня на етапите след парламентарни избори, но е по-ускорена. Премиерът подава оставка, президентът провежда консултации с парламентарните партии, посочва се премиер. Той предлага правителство, което трябва да бъде одобрено от парламента.

Първата държава, използвала ротационен кабинет в света, е Израел. Това се случва през 1984 г. след преговорите за формиране на голяма коалиция и неубедителните избори. Споразумението за ротация е необвързващо и представлява две последователни правителства - едното, сформирано през 1984 г. и оглавено от Шимон Перес от "Алианса", а другото, застъпващо две години по-късно и оглавено от Ицхак Шамир от "Ликуд".

През 2020 г. партиите в Ирландия "Фина гейл" и "Фина фойл" загърбиха отдавнашните си различия и заложиха на ротация. Михол Мартин ("Фина фойл") стана вицепремиер и министър на външните работи, отстъпвайки министърпредседателския пост на Лио Варадкар ("Фина гейл"). Смяната на премиера става с приемане на оставката на цялото правителство, избиране на нов министър-председател, който пък трябва да спечели вот на доверие за кабинета си.

Неуспешни опити за налагане на ротация през годините има в Германия, Турция и Малайзия.

В Германия през 2005 г. е обмислено ротационно правителство между ХДС и ГСДП. Предложено е тогавашният канцлер на ГСДП Герхард Шрьодер да остане на поста до 2007 г., след което Ангела Меркел от ХДС да поеме управлението за оставащите две години. От ХДС отхвърлят това и избират голяма коалиция без ротация, като Меркел заема канцлерския пост през целия мандат.

Реклама
Реклама
Реклама