Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16703740 www.bgdnes.bg

Актьорът Иван Петрушинов в образа на Добрия старец: Коцето и Фънки са добри джуджета

Дядо Коледа дари и непослушните деца 

КОЙ Е ТОЙ

Иван Петрушинов е роден на 16 януари 1953 г. в Годеч. През годините изиграва множество театрални роли. През 2010 г. се снима като Дядо Коледа в световната реклама на "Кока-Кола". Озвучава филми и сериали, снима се и в реклами, една от които отново е в образа на Добрия старец, а негови джуджета са Коцето и Фънки. В киното е известен с ролите си във филмите "Синята лампа", "Вкус на бисер", "Копнежи по белия път", "Нощем по покривите", "Без драскотина", "Подгряване на вчерашния обяд" и др. Има две дъщери, един син и четирима внуци.

- Как протече подготовката за най-чакания от децата празник, г-н Петрушинов?

Реклама

- Чудесно! Джуджетата работеха много добре и подготвиха прекрасни подаръци. Не мога да кажа, че не съм доволен. Послушни и изпълнителни бяха.

- Такива ли са Коцето и Фънки, които асистираха на Дядо Коледа във видео по телевизията?

- Освободени хора са. Такива са ми джуджетата, какво да правя (смее се). Когато трябва, съм строг и справедлив, а когато е нужно, Дядо Коледа поощрява джуджетата.

- На какво освен този изпитан подход се дължат редът и дисциплината?

- На първите седем години. Така са възпитани джуджетата - да работят и да осигурят най-хубавите и весели празници. Ако всички в нашата малка и сладка държаха имаха такова добро възпитание, нямаше да сме на този хал. Има една приказка, че българинът е много трудолюбив. Само че, оказва се, не у нас, а в чужбина. В природата на човека е да иска да живее на по-добро място. Всички гледат на Запад, а малцина на изток.

- Имаше ли промяна в желанията на малчуганите за подаръци тази зима?

Реклама

- Да. Забелязва се около семействата с малки деца едно отрупване с много и безсмислени играчки, които после често се изхвърлят. Имам внук на три години и половина, както и внучка, която навърши две навръх Коледа. Те не знаят какво е телефон. Всяка вечер се четат приказки, през деня също. И те имат много играчки, но всяка от тях е смислена. Момчето брои до 15 и познава буквите, а е само на три и половина. И това е от общуването му с книги, а не с телефони и таблет.

Другото важно нещо е детската градина, където госпожите канят всеки родител, баба или дядо да прочете поне веднъж в месеца една приказка на живо. Интересно и полезно е и за четящия, и за слушащите. В това отношение нашата градина е много добре.

Затова нека малчуганите да уловят нишката на живота, докато не е навлязъл тотално изкуственият интелект.

- Как ще се отрази той на Дядо Коледа и джуджетата?

- Ще има борба сред джуджетата, да не навлезе и при тях. Но си мисля, че няма да има роботизирани Дядо Коледа и елени, които да ходят от комин на комин. Или поне няма да е скоро.

Струва ми се, че опитваме да станем еднакво глупави навсякъде по света с този изкуствен интелект. Мисля, че все пак не е толкова страшно. Ще има борба, но ще оцелеем. Все пак орисани сме при нас винаги новото да идва последно.

- Какъв беше графикът за Коледа?

- Тръгнахме доста преди Коледа, защото пътят беше дълъг. Освободихме се от доста печки с комини в последно време и сега през отвора за климатика ми беше трудно да мина. Чуках по прозорци и врати. Но се промъквах и оставях подаръци под елхата. Така че в нощта на 24 срещу 25 декември всички деца получиха своя подарък. Включително и непослушните.

- Сега, след Рождество Христово, какъв е планът?

- Да сме здрави и ще попътувам пак. Шейната не спира. Еленчето Рудолф дърпа напред и продължаваме.

- Как да се научим да не ни качват на шейната и да не ни пързалят нас, обикновените хора?

- Трябва да сме по-активни, защото е много лесно да ни манипулират. Било то през медии и социални мрежи. Да знаеш кое е правилното и колкото може човек да се ориентира.

- Политиците разделят, а Дядо Коледа обединява народа. Как Добрият старец издържа в тази битка?

- Не мога да се преборя. Ще работя през новата година нещо да се случи в тази насока. Дано успея!

- Следващата година какво сте замислили?

- Най-вече да съм здрав. Държавата си върви на автопилот, въпросът е да се подреждат нещата. Така е и при хората. Колкото и да се бориш, понякога съдбата ти поднася това, което най-малко очакваш. И се оказва, че е било за добро.

- За финал - какво е посланието на Дядо Коледа?

- Да сме живи, да сме здрави, догодина, до амина. А ако влезем в Шенген, мога по-свободно и спокойно да отида българите в чужбина да ме сурвакат.

Четете още

Петрушинов подлъга дъщерята

Петрушинов подлъга дъщерята

Петрушинов курортува на аванта

Петрушинов курортува на аванта

Реклама