Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16141275 www.bgdnes.bg

Нова сеч! Броим стотачка за смяна на гуми

Нова секира за шофьорите

Майсторите вдигнаха цените, хотелът е 50 лева на сезон 

Над стотачка броим за смяна на гумите на най-масовите автомобили, показа проучване на "България Днес".

Гумаджиите са поредният бранш, който вдига цените, като обяснението традиционно идва с растящата инфлация и по-високите разходи на сервизите.

Реклама

Най-евтини оферти може да намерите в сайтовете за колективно пазаруване, които предлагат смяна за 20 лева, когато става въпрос за гуми от 15 и 16 цола. За 17 цола цената расте с 5 лева, а при по-големите гуми сумата вече е 30-40 лева на бройка. Сервизите хитро промотират, че смяната на гума може да ви излезе само десетачка, но това е, когато става въпрос за най-малките модели от 13 и 14 цола.

Лошата новина е, че това не е крайната цена и джобът ви ще олекне още повече. Във финалното заплащане не са включени баланс, поставяне на тежести и изправяне на джанти, ако са били изкривени на разбитите български пътища. Друго, което трябва да знаете, е, че за смяна на гуми на джип или бус се доплащат на място по 5 лева на гума. Майсторите посочват още, че записан час може да се промени еднократно, поне 24 часа по-рано. Има и възможност за хотел за гуми при доплащане на място, като цената най-често е 50 лева на сезон. Така постепенно сумата расте и плащаме доста над стотачка за приготвянето на "обувките" на колата за зимния сезон.

Според Закона за движение по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или гуми с дълбочина на протектора не по-малко от 4 мм. Това означава, че можете да шофирате с всесезонни гуми или дори с летни, но грайферът им да отговаря на изискванията. И все пак имайте предвид, че последните две опции не са препоръчителни, защото каучукът на тези гуми не е подходящ за студените месеци.

Майсторите предлагат възможност, която може да ви спести нерви и време - идват на посочен от собственика на автомобила адрес и сменят гумите. Така пропускате реденето на опашки, но цената е по-висока - оскъпяването е с около 10 лева на гума. Подобна практика все повече прилагат и автомивките - идват на място и излъскват личното ви превозно средство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама