Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16037704 www.bgdnes.bg

Над 130 българи спасени от трудово робство в Белгия

*Европол разби мрежа за трафик на хора

*Нашенците живеят в мизерия, плащат им под масата и не ги осигуряват

Европол разби международна престъпна мрежа за трафик на хора, спасиха над сто нашенци. Множество българи, мамени за хубава и добре платена работа в Белгия, осъмват в мизерия и с нищожно заплащане. Това съобщават от европейската организация за борба с престъпността Европол.

Между 13 и 21 септември 2023 г. Европол и Европейският орган по труда проведоха спецоперация срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация в селскостопанския сектор. В операцията се включват полиция, имиграционна и гранична полиция, инспекторати по труда и данъчни власти от 17 държави, една от които е България.

Реклама

Сред най-лесните жертви за примамване към уж добре платена работа се оказват именно българите. По време на операцията, която се провежда в Белгия, наши ченгета, които са изпратени, за да работят с Европол и местната полиция, откриват български работници, настанени при ужасяващи санитарни условия. В единия случай те са наети да берат горски плодове, а в другия да работят в кланици. Българите са принудени да работят ден и нощ и им се плаща в брой, нямат никакви осигуровки или трудови договори. Дори има случай с беларуски работници, при който експлоатираните мъже и жени работят с опасни машини без предварително обучение и дори нямат достъп до тоалетни или закрити помещения за почивка и хранене.

Българските ченгета участват в мащабната операция, но само в частта й, която засяга експлоатацията в Белгия. Причината е, че само за там Европол има оперативна информация за множество нашенци, които са експлоатирани.

Измамата обикновено се развива в три стъпки, съобщават от Европол и предупреждават, че най-много трябва да внимават сезонните работници.

Първата стъпка е публикуването на атрактивни обяви за работа в социалните медии и уебсайтове за набиране на персонал. Втората стъпка е контакт с кандидатите чрез приложения за съобщения, в които отново обиграните измамници безпогрешно ги манипулират. Последната стъпка в схемата е пристигането на жертвите в дадената държава, където са посрещнати от човек и всичко изглежда прекрасно. Това е, докато не стъпят на работното си място и в жилището, което им е предоставено. Жилището всъщност по-скоро е стая, в която спят между 4 и 6 човека на матраци по земята. Тогава в повечето случаи престъпниците вземат личните документи на работниците, за да не могат да избягат.

Разследващите в цяла Европа стигнаха до извода, че престъпленията варират от нарушения на законите за минималните заплати или работното време, несъответствия между плащанията и действителното работно време на служителите. Има случаи и на наемане на непълнолетни лица, и практики като дългово робство или задържане на документи за самоличност. Ченгетата провериха хиляди документи като разрешителни за пребиваване, тъй като те често са подправени или фалшифицирани, или са използвали "метода на приликата", тоест документът е на друг реален човек. Освен че работят нелегално и по този начин са извън законовата рамка, която ги защитава, работниците често се сблъскват и с плачевни жилищни и санитарни условия. Спасените по време на акцията са хиляди, като по неофициални данни над 130 от тях са българи (виж карето).

 Обзор на операцията и действие

По време на операцията са арестувани 38 души, идентифицирани са 43 заподозрени трафиканти. Идентифицирани са 1583 работници, подложени на експлоатация и трудови нарушения (включително 353 идентифицирани като възможни жертви на трафик на хора, някои от тях са нашенци).

Установени са 687 работодатели, извършили трудови нарушения. Започнати са 156 нови проверки от органите по труда, включително и в България. Установени са 29 фалшиви документа, проверени са 27 653 лица, обискирани са 3148 локации и са претърсени 3204 автомобила. Европол координира дните на действие и улеснява обмена на информация между участващите страни, предоставя и аналитична подкрепа и улеснява комуникацията в реално време между участващите органи. Страните, които участват в операцията, са: Беглия, България, Франция, Испания, Италия, Румъния, Кипър, Гърция, Ирландия, Латвия, Холандия, Португалия, Швеция, Албания, Молдова, Съединени Кралство и Украйна.

Четете още

Под строга охрана! МВР пази в трезор намерената картина на Полък

Под строга охрана! МВР пази в трезор намерената картина на Полък

СЕСКИ МАДАМА Е НАЙ-ТЪРСЕНАТА ЖЕНА ОТ "ЕВРОПОЛ"

СЕСКИ МАДАМА Е НАЙ-ТЪРСЕНАТА ЖЕНА ОТ "ЕВРОПОЛ"

Реклама
Реклама
Реклама