Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/16021268 www.bgdnes.bg

Асен Василев в забранителен списък, не успя да гласува

Заради адресна регистрация в чужбина съпредседателят на ПП Асен Василев не бе допуснат да гласува в родния си град Хасково вчера преди обед. Василев е заличен от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен списък, в който влизат избиратели, нямащи право да дадат вота си.

Причината е принципът на уседналост, който при него липсва. Оказва се, че по адресна регистрация той не е регистриран в Хасково. Съпредседателят на ПП е направил опит да извади заявление от общината, но от там са му обяснили, че няма как да му издадат такова, тъй като той е заличен от списъка на ГРАО към Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Реклама

"От 2000 година г-н Василев има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в общинска администрация в Хасково няма информация, че този адрес не е активен или че е променен", коментира председателят на ОИК Хасково Добромир Якимов. Той поясни, че за разлика от парламентарните избори при местните важи принципът на уседналост, което означава, че трябва да има постоянен и настоящ адрес в България.

"Доколкото разбрах, настоящият адрес на господин Василев е извън страната. Това означава, че той няма избирателни права за местни избори. Няма как да гласува, защото към 28 април 2023 г. всеки български гражданин, който има избирателни права, трябва да е имал регистриран настоящ или адрес на територията на страната", коментира заместник-председателката и говорител на ЦИК Росица Матева на брифинг.

Четете още

Сглобката между Бойко, Асен и Кирил не била направена в Самоковския манастир

Сглобката между Бойко, Асен и Кирил не била направена в Самоковския манастир

Асен Василев съди Делян Добрев за 250 бона

Асен Василев съди Делян Добрев за 250 бона

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама