Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15800706 www.bgdnes.bg

Рапърът Мишо Шамара: Крадливи политици работят за руските интереси

Заедно с "Гумени глави" взривиха зала "Пиротска 5"

КОЙ Е ТОЙ

Михаил Михайлов, известен като Мишо Шамара и Big Sha, създава легендарната група "Гумени глави" заедно с Вальо Кита през 1994 г. Прави голяма кариера и като солов изпълнител с култови хитове като "Фенки, фенки" и "Гимнастички". През 2014 г, разочарован от живота си в България, певецът емигрира в САЩ и се заселва в Чикаго.

Това лято Шамара се завърна у нас с турне на "Гумени глави" и звездите на "R&B рекърдс". На 11 октомври те рапираха в зала "Пиротска 5", а към тях ще се включат още звезди от хип-хоп сцената - "Лошите", Силвия от "Антибиотика", Конса, синът на Мишо Шамара - Lil Sha, RBR и TUFO. Специални гости в цялото турне са диджей Станчо и "Димна завеса".

Реклама

- Мишо Шамара вече на 50, дори на мнозина да не им се вярва. Какво научихте от живота за това време, г-н Михайлов?

- Имам да си правя още много изводи. Опитвам се да поумнявам, изнервям се на несправдливостите. Докато не дойде моментът за революция.

- Кои несправедливости най-много ви дразнят?

- Дискриминацията по всякакъв повод. В България на никой не му прави впечатление и за хората тук това си е нещо нормално. А тази дискриминация е към бежанци, към хората в неравностойно положение, очилатите, ниските, грозните, дебелите. Или поне към онези, които обществото ги определя като такива. Изобщо - на всякаква основа. Трябва да разберем, че можем да се подиграваме само на онова, което някой е направил не както трябва, а не за неща, които са даденост по природа, не са по твое желание и които не можеш да контролираш.

- Каква е разликата в отношението тук и в САЩ?

- Колосална. Много по-малки опити за дискриминация има в Щатите и те веднага биват осъждани от обществото. Казва се така - имаш личен избор да не харесваш различните например. Но нашата фирма има личен избор да не те вземе на работа заради това.

- Колко години живеете вече зад Океана?

- 9 години и половина. Най-хубавото нещо, което се случи, е, че избягах от моя собствен затвор, който дори в тая малка държава си построих след славата. Затворът, който ми дава само българското разбиране на нещата. Разбирането за свят, човечност и добрина в България са тотално изкривени. Нямат нищо общо с тези по света. Слава Богу, че успях да изляза от този затвор.

Реклама

Прави се пропаганда в България и хората у нас живеят с чувство за изключителност и превъзходство. Но няма лошо в това и на другия край на света да има добри и способни хора, нали?

- Завърнахте се у нас с мощни концерти заедно с "Гумени глави" и приятели на хип-хопа с най-хитовите песни от края на стария и зората на новия век. Какво е усещането?

- Брутално яко! Само за ценители, които разбират за какво става въпрос. А на 11 октомври забиваме мощно в столичен клуб.

- Там ще участва и изпълнител от "врага" "Снайпер Рекърдс", срещу който се противопоставяше вашата "R&B рекърдс" през годините. Забравихте ли вече тази война?

- Бяхме малки и нахъсани хлапета. Музиката е свързана с мъжкото его. Като се гледам назад, си казвам, че можеше и по-добре да се справя. Много големи грешки съм правил. Имал съм много сексистки текстове, но ги правехме след падането на комунизма. Говорехме мръсотии в прав текст, за да можем да направим нашата революция към това: "Не ни казвайте на нас какво да правим".

Бяхме продукт на заобикалящата ни среда. Бяхме жертва на безвремието, в което не знаехме нищо от истинската свобода. Много глупости съм направил, но го има и другият момент. Например песента "Извинявай, скъпа моя, че те пребих от бой" е създадена със суперирония. Сега не се чувствам комфортно да я изпеем заради случаите на насилие. Но се съмнявам, че някой като я чуе, ще тръгне да пребива жена си. Все едно да гледаш "Борат" и да тръгнеш със същия костюм. Или да гледаш филм на ужасите, в който някой реже главата с резачка на друг, и да тръгнеш наистина да го правиш.

С цялата си грубост и вулгарност в лириката - това е емоционална кука за хората от края на 90-те. За първия бой пред дискотека например. Като станаха хитове тези песни, идваха линейки да изкарват припаднали тийнейджъри от емоция на нашите участия и концерти. Такава истерия не съм виждал.

- "Бяхме деца" е песента на порасналите рапъри. Животът далеч вече не е същият, нали?

- Абсолютно! Там наистина става голямото реване. И аз самият имам буца в гърлото, докато пея.

Знаете ли, безпаричието никога не ми е тежало. Израснал съм във времената, когато никой нямаше пари. Животът ме е поставял в ситуации и да печеля, и да губя много. Дупе знае 2 и 200.

- В какво инвестирахте, когато печелехте?

- Най-вече в музика. В много хора инвестирах. Не виждам някой от успешните рапъри днес да инвестира в друг изпълнител.

Първите, които ще опитат да те спънат и бутнат, когато започнеш да губиш равновесие, са тези, които са ти се мазнили и са се правели на най-добрите ти приятели. Бързият успех води до порастване на егото, а бавният - до изграждане на характера.

- В култовия клип на легендарната песен "Чики на на" сте млад и слабичък, а сега има известна разлика.

- О, да, сега съм двоен (смее се). Преди години се налях, пиех стероиди, тренирах бокс и бях в силата си. Но сега нагъвам хамбургери.

- Какво е отношението ви към политиката?

- Гласувах до преди да видя бруталното разочарование от новите политици със задкулисните договорки с мафията. Пълно е с крадливи политици, работещи за руските интереси.

- Как и къде ще прекарате старостта си?

- В Америка. Какво да правя в България? Да имам нужда от линейка и да не дойде, или да закъснее, когато съм вече полуразложен. Има американски територии като остров Самоа, ще си взема въдицата да си ловя риба и ще си живея с жената. Децата ми са поели вече по своя път.

Свободата, Санчо! Да може да ходиш с високо вдигната глава. Дори да лъскаш обувки, да си наравно с човека, на когото му ги лъскаш. Тук не виждам никакъв шанс България да стане истинска европейска държава.

Ако искате бъдеще за децата - газ към терминал 2. Има прекрасни места по света. И да знаете, че навсякъде има реки, планини, домати и краставици.

Четете още

Мишо Шамара се РАЗКАЯ за насилието и сексизма в песните си, оправда се с демокрацията

Мишо Шамара се РАЗКАЯ за насилието и сексизма в песните си, оправда се с демокрацията

Мишо Шамара разкри прякора си от казармата, изненадващ е

Мишо Шамара разкри прякора си от казармата, изненадващ е

Реклама
Реклама
Реклама