Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15732930 www.bgdnes.bg

Край Симитли се очакват нови трусове, алармира сеизмолог

По това време на годината и през март традиционно цялата ни планета се тресе, но масово не се усеща 

Земетресенията край Симитли ще продължат и след седмица, но ще бъдат много леки и няма място за никакво притеснение.

Реклама

Това заяви пред "България Днес" сеизмологът проф. Рангел Гюров по повод последното разлюляване на земята в Пиринска България. Трусът от вторник вечерта е бил с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. В продължение на месец районът на Симитли е център на сеизмична поредица, която наброява повече от 80 слаби земетресения с магнитуд под 4.

"Това не е нещо необичайно и обикновено се случва в периоди на пълнолуние и новолуние. Трусовете са наистина леки и не всички могат да бъдат усетени от хората. Някои разлюлявания са улавяни единствено от сеизмичната апаратура. Човек може да ги забележи само ако е на много спокойно място или гледа в полилея например. След седмица може отново да има леки земетресения, но нека хората да са спокойни, защото няма нищо тревожно и опасно. Когато са под 3 по скалата на Рихтер, в масовите случаи няма как да ги усетим", каза още проф. Гюров.

По негови думи по това време на годината цялата ни планета се люлее и това е приемано от учените като нещо обичайно. Друг такъв период е март. "Казвам да не се притесняваме, защото няма трусове само при нас, а по целия свят", добави сеизмологът.

Проверка на "България Днес" показа, че последното земетресение не е предизвикало тревога у жителите на Симитли. "Не сме го усетили, дори не сме разбрали", заявиха пред вестника от кабинета на общинския кмет. "Нямаме сигнали от граждани, цялата ситуация е изключително спокойна", допълни дежурният на общината.

Най-силният трус беше на 9 септември в 8,25 ч. със сила от 4-а степен и дълбочина от 14 км. Вторият по сила бе на 4 септември в 10,31 ч. - 3,9. Същия ден в 19,20 часа имаше и трус от 3,6 по скалата на Рихтер.

Четете още

Ще има ли нови трусове в България, говори експерт

Ще има ли нови трусове в България, говори експерт

Сеизмологът проф. Гюров: Няма да ни удари силен трус

Сеизмологът проф. Гюров: Няма да ни удари силен трус

Реклама
Реклама
Реклама