Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15707324 www.bgdnes.bg

Тротинетката: От "Осанна" до "Разпни я"

В тях е бъдещето, смята мотошампионът Ангел Караньотов, нямаме инфраструктура, отсича Въргала

От "Осанна" до "Разпни я". Такива са мненията у нас за бъдещето на тротинетките по улиците ни.

Реклама

Младите им се кефят и буквално хвърчат с тях, по-възрастните обаче виждат опасностите, които новите превозни средства в градовете носят със себе си.

"Абсолютно трябва да се забранят тротинетките в България, както и навсякъде по света!" Така изригна пред "България Днес" актьорът Ненчо Илчев. "Във Франция вече ги забраниха изцяло, а това може и тук да стане, стига да има воля", аргументира се той. Според илюзиониста в България така или иначе се кара опасно и безразсъдно. А най-големият проблем е, че на децата също е разрешено да карат тротинетки, а те са още по-неуправляеми от родителите си.

"Виждал съм много хора с тротинетки да минават на червено, да рискуват безопасността на водачите, но виновен винаги е шофьорът на автомобила и това е", обяснява още Илчев. Той допълва, че трябва очите ти да са на четири, за да видиш профучаващите тротинетки. Само че в този трафик всеки трябва да се съобразява и да не застрашава живота на другите.

"Вече има закон за тротинетките", казва четирикратният европейски шампион в Супер мото Ангел Караньотов и добавя: "Аз имам тротинетка, която вдига 80 километра в час и какво от това? Карам мотор от четиригодишен и знам какъв е рискът. Знам правилата и ги спазвам. Трябва просто да си отговорен на пътя".

Според Ангел всичко може да е опасно, ако нямаш акъл в главата си. Караньотов абсолютно подкрепя тротинетките, защото са едно страхотно облекчение на трафика, според него.

Реклама

"Ако днес с колата трябва да мина 70 километра, с тротинетката ще мина 20 километра и няма да правя задръстване по улиците", обяснява той. Шампионът е виждал тротинетка, която вдига 120 километра в час и струва около 10 хиляди лева, колкото един хубав автомобил втора употреба.

"Това е бъдещето за мен", категоричен е младият Караньотов. "Вече има електрически коли, електрически мотори, електрически скейтбордове. Те са по-големи като перспектива от двигателите с вътрешно горене.

"Много е трудна темата", казва актьорът Влади Въргала и допълва: "Аз лично карам мотор, но моторът е съвсем друго. За тротинетка първо трябва да има подходящата инфраструктура. Мантинелите и улиците, специално в София, са много опасни. За каквото и да е превозно средство".

Един от приятелите на Въргала, който 30 години не е катастрофирал с мотора си, наскоро паднал с тротинетка от "гърбицата" на софийска улица. Лежал 3 дена в болница заради лошото изпълнение на "спящият полицай".

"Само 30% от инфраструктурата ни е подходяща за тротинетки. Просто ни е много рано и не сме готови за такива неща. Трябват много повече велоалеи в големите градове с натоварен трафик. Трябва да има адекватни знаци, маркировка и култура на пътя" - споделя актьорът.

Според него правилникът за движение по пътищата ни е брутално неадекватен. Единствено се вдигат глобите и се слагат камери, за да може шофьорът да се чувства стресиран и наблюдаван, но нищо повече. Реален резултат няма.

"Трябва абсолютно да се забранят такива превозни средства", категорична е директорката на частно училище в София - Валерия Григорова. Според нея децата на възраст 14-15 години са вдъхновени от това, че могат да развиват високи скорости, но не мислят за последствията.

"Това е работа на родителите, а не на учителите. Когато децата излязат от училище и се качат по трима на една тротинетка, учителят няма какво да направи, освен да им пожелае лек път."

Преподавателката смята, че за тази възраст за тях е много важна високата скорост, това да те духа вятър в лицето и много малко от хлапетата осъзнават колко рискуват.

"На тази възраст се смяташ за безсмъртен и правиш абсолютно откачени неща. Просто защото все още не си се сблъсквал с последствията. Всички сме го правили по един или друг начин. Сега, обаче с тези тротинетки нещата излизат доста извън контрол."

По 10 произшествия на месец

Само за пет месеца, до края на май, в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора са регистрирани 51 пътни произшествия, в които са участвали тротинетки.

Според закона хора до 14 г. могат да карат тротинетки само по велоалеите, а до 16 г. имат право да се движат само в крайната дясна лента.

Наскоро група тийнейджъри бяха заснети как се състезават с тротинетки по голям булевард във Варна. Шофьори твърдят, че те са летели със 70-80 километра в час. Все повече зачестяват произшествията с този тип возила въпреки ограниченията, които властите се опитват да наложат.

Реклама
Реклама
Реклама