Баба Дафинка е най-добрата сладкарка

Преоткрива страстта си на 62 г.
Майсторката омайва журито със сух мармалад от сини сливи и ябълки
Най-добрата сладкарка у нас е 70-годишната баба Дафинка Игнатова от великотърновското село Козаревец.
Кулинарната изкусителка премери сили в Националния кулинарен фестивал "Пъстра трапеза" и грабна първото място с уникален десерт - сух мармалад от сини сливи и ябълки.
"Много съм щастлива, че постигнах този успех. Нали знаете, всеки винаги тайничко се надява да спечели, но си казва колко още други хора има. Е, аз наистина не очаквах победата, но след това много ми се услади", с усмивка сподели пред "България Днес" Игнатова, която е пенсионерка от 8 години и никога преди това не се е занимавала професионално с изделия на сладкиши.
"Рецептата, с която спечелих фестивала, измислих едва преди две години. Истината е, че лекарите не ми дават да ям сладко, а аз го обожавам. Така реших да си приготвя нещо вкусно и здравословно, което не се продава вече в магазините", разкри Дафинка.
Рецептата на сладкарката е много лесна. За направата й са необходими 1 кг изчистени от костилките сини сливи и 1 кг нарязани на филии ябълки. Плодовете се смесват и се заливат със студена вода. След което се слагат да заврят, докато омекнат, и се пасират. Желателно е след това да се минат през цедка или сито, за да се махнат ненужните люспи и семки. В готовото пюре се слагат 1 кг захар и супена лъжица ябълков пектин, след което се мята във фурната.
"Пече се за неопределено време, тъй като всяка фурна е различна. Когато се изпече, го режа на парчета и ги слагам във фризера. Става уникално вкусно и всеки, който почерпя, си облизва пръстите", разказва победителката. По думите й сухият мармалад, освен да се яде просто така, може да се използва и за различни видове сладкиши или козунаци.
"Цял живот съм работила като машинописка и секретарка. Преоткрих страстта си към сладкарството, след като се пенсионирах. Ако бях с 10 г. по-млада, щях да запиша курс и да се занимавам с това", заключи пред вестника Дафинка.