Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15332864 www.bgdnes.bg

Адвокат Людмил Рангелов: Делото срещу Васил Божков е недодялано като това за КТБ

Обвиняемият бизнесмен не е екстрадиран от емирствата, твърдят от външно министерство

"Делото срещу Божков, адвокат Славчо Марков и другите обвиняеми за организирана престъпна група, убийства, рекети и другите криминални обвинения е тромаво и недодялано. Точно като делото за фалита на КТБ. И накрая Божков ще бъде оправдан!" Това каза пред "България Днес" адвокат Людмил Рангелов, който представлява Славчо Марков - дясната ръка на Васил Божков по същото дело.

Реклама

Според юриста е много добре, че Божков се е върнал в България. Така нещата ще имат някакъв край, поне по криминалните дела, защото иначе нямаше да има финал, както става и с КТБ.

"Направено е по този начин, както е делото за КТБ. Само че разликата тук е, че Божков се върна, а Цветан Василев не. Сега, когато Божков е тук, нещата ще бъдат по-стегнати. От прокуратурата няма къде да ходят! А делото за КТБ е вечно!", смята адвокат Рангелов.

Източници на "България Днес" в прокуратура, включително такива, които са се явявали по делото срещу Божков за организирана престъпна група, убийства, рекети и други криминални обвинения, които има срещу него, също са на мнение, че делото е изградено тежко, зле конструирано е и е абсолютно недодялано. Това го прави изключително сложно да се разплете докрай и в крайна сметка нищо чудно Божков да бъде оправдан.

Що се отнася до прибирането на Божков у нас, версиите за което са много, адвокат Рангелов твърди, че не е екстрадиран, защото няма такова съдебно решение. Той се съгласява с адвоката на Божков - Георги Гатев, че хазартният бос сам е решил да се прибере, но защо точно не знае.

"Това, което казва Георги Гатев, може да се приеме за пълната истина. Най-малко екстрадицията, и то по целия свят, става със съдебно решение. Тук такова няма", коментира още Рангелов.

Както "България Днес" писа, разследването, наказателното производство срещу Божков и компания бе спряно, защото от Дубай не отговарят на родната прокуратура, която пусна няколко молби за международна правна помощ. По този въпрос адвокат Рангелов е категоричен, че вече няма на къде да бягат и делото ще продължи.

Реклама

"Ще възобновят делото срещу Васил Божков, адв. Славчо Марков и другите за участие в организирана престъпна група. Ще отменят постановлението за спиране, убеден съм в това. Просто в момента в прокуратурата са объркани от неговото внезапно прибиране. Играят тънка игра. По другите дела не привличат г-н Божков, мярката му в момента е за хазарта. Но ако падне тази мярка в Апелативния съд и Божков е пуснат на свобода, прокуратурата веднага ще го привлече по някое от другите дела и ще иска задържане под стража отново. Това ще стане ясно на 5 септември. Едно лице може да има няколко различни мерки по няколко различни обвинения. Това и ще стане, ако бъде пуснат", смята адв. Рангелов.

Към момента има няколко версии за прибирането на Божков, но няма яснота кое е истина и кое са спекулации. Едната е, че Божков се е върнал по собствено желание, другата е, че е бил екстрадиран, третата е, че е бил експулсиран заради връзки и контакти с руски олигарси. Адвокатите на Божков - Георги Гатев и Стоян Баумайер, твърдят, че се върнал на собствена воля. От прокуратурата пък са категорични, че Божков е бил екстрадиран. Това бе опровергано от Министерството на външните работи пред "България Днес".

"В Министерството на външните работи на Република България няма постъпили данни за екстрадирането на Васил Божков", пише в официалния отговор на МВнР. Към момента едно е ясно и това е, че вече два дни подред, след завръщането на хазартния бос у нас, той дава показания срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Към момента изнудваният, по негови показания, бизнесмен твърди, че е дал общо 60 милиона лева за такса "спокойствие" на тримата. Божков е представил и други доказателства, които подкрепят казаното от него, но какви са те, се пази в тайна на този етап.

Предстои на 5 септември да се гледа мярката за неотклонение на Божков в Апелативния съд в столицата. Адвокат Георги Гатев се надява клиентът му да бъде пуснат или срещу гаранция, или под домашен арест.

Каре: Обвинения

Васил Божков беше погнат преди над 3 години за участие в организирана престъпна група и сочен за неин тартор, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до 2020 г.

"Извършва се анализ на всички убийства през годините, свързани с лица, осъществявали хазартна дейност, както и случаи на извършени изнасилвания", казаха през 2020 г. от прокуратурата, но резултати засега няма.

С държавна охрана

На Васил Божков и семейството му бе назначена защита от Главна дирекция "Охрана". Държавната протекция на Черепа и фамилията му е назначена от вчера и е по негово искане. Това съобщи адвокатът му Георги Гатев след края на поредния дълъг разпит. Към момента се смята, че охранителите ще го придружават по време на неговите излизания от ареста. До момента не е ясно дали тя ще бъде осигурена от бюрото по защита към Министерството на правосъдието или от МВР. Освен новоназначената държавна охрана Божков и семейството му разполагат и с частни охранители.

Четете още

Васил Божков бил експулсиран от ОАЕ заради връзки с руски граждани

Васил Божков бил експулсиран от ОАЕ заради връзки с руски граждани

Участник от "Игри на волята" ПАЗИ Божков при ареста

Участник от "Игри на волята" ПАЗИ Божков при ареста

Реклама
Реклама
Реклама