Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/15247265 www.bgdnes.bg

Алексей Петров осъдил Христо Калчев за 30 бона

Делата за клевета, които водеше бившата барета приживе

Журналистът и писател Евгени Христов: Знам повече от ДАНС за него! Съдиха ме 15 години

Журналистът и писател Евгени Христов обяви сензационно, че "знае повече за Алексей Петров от ДАНС", научи "България Днес". Изданието е разговаряло лично с бившия репортер на в. "Демокрация" и автор на няколко книги, който сподели, че в края на 90-те бивши барети от обкръжението на Алексей Петров го съдят много години за публикации по техен адрес.

Реклама

"Бившите барети ме съдиха 15 години. Събрал съм за тях толкова информация, колкото има само в ДАНС. Алчо (Христов твърди, че това е истинското име на Алексей Петров) е убит, но другарчетата му са живи. Предишния път ме осъдиха по две дела. И ми опростиха парите. В. "Демокрация" умря, трябваше аз да поема дълга. Мама получи инсулт и се спомина. Този път пак ще ме осъдят, ако напишат истината, защото държава няма. И ако съм още жив, ще ни вземат жилището", опасява се журналистът. Изобличителят на бившите барети е придружил поста си във фейсбук със снимка на взривената кола на своя адвокат - бившия главен военен прокурор Лилко Йоцов. Пояснява обаче, че не може да свърже атентата с обстоятелството, че Йоцов е бил негов защитник, защото взривът избухва преди старта на делото.

"Споменавам за Лилко Йоцов, защото е с тежък инсулт и не може да говори. Той ми е разказвал много за Алексей Петров. "Гони си рекета", "Филчев го направи доктор". Йоцов го е арестувал като главен военен прокурор, защото е гонил турчин до границата и е стрелял по него като в американски екшън", разкрива още в публикацията си Христов.

Бившото перо на в. "Демокрация" издава и че заедно с него още трима българи първи са дръзнали да осветят бизнеса и скандални подробности от биографията на Трактора.

"Първият съм, който е писал срещу Алексей Петров (Алчо), обкръжението му го нарича Алеко, неутралните - Каратиста, а враговете му - Трактора. Заради материал за далавери, включително цигарени, излязъл на 08.11.1998 г. във в. "Демокрация", като накрая бях осъден. По справка, дадена ми от депутат от СДС, посочих едни от асовете на цигарената контрабанда. Едва 5 години след това МВР и прокуратурата признаха единствено за фигуриращите в същата тази публикация "Амигос-3". Пак в нея очертах и кръга "Плувен басейн "Спартак"", спомня си Евгени Христов.

Той не забравя, че един от първите бг политици и общественици, който попада на мушката на Трактора, е Едвин Сугарев.

Реклама

"Сравнително ранни, от октомври 2002 г., бяха и откритите писма на Едвин Сугарев до тогавашния министър на правосъдието Антон Станков и до други шефове на институции. Тогава той пръв заговори явно за близките отношения между бившия главен прокурор Никола Филчев и Алексей Петров и за бившите барети: "Добре известен факт в престъпните среди е, че се извършва престъпна дейност на ръба на закона и отвъд него, без да има каквито и да било проблеми с българското правораздаване". Алексей Петров е обвинен от Сугарев, че е изнудвал, пребивал и в крайна сметка е заграбил цялото имущество на Георги Петракиев Цветанов от град Левски (бившият банкер на клона на ПЧБ в този град е теглил неправомерно за бизнес начинанията си два кредита за общо 7,1 млн. долара). За това Едвин Сугарев беше съден по три дела с искове за по 30 000 лв., но оправдан и на трите инстанции", очертава Евгени Христов хронологията на съдебните процеси срещу ексдепутата от СДС, завършили обаче с хепиенд.

"Следващият, който освети Алексей Петров, беше Нанка Колева, вдовицата на убития прокурор Николай Колев. В интервю от 2006 г. тя каза: "Барети извършиха убийството на мъжа ми, виновни са Никола Филчев, Филко Славов, Алексей Петров". Едва след ареста на бившия съветник в ДАНС тя посочи и непосредствения килър - Гълъбин Георгиев", посочва още журналистът.

По думите му заслужава специално внимание за смелостта си да каже истини за убития Алексей Петров е и вече покойният икономист и бизнесмен Илия Божинов. "В свое интервю от 2008 г. той обяви: "Агент Алексей Петров рекетираше мои приятели!". И обясни как е взет паркинг с автокино, кетъринг на летището, такситата 1280, цитира фактите, изнесени от Божинов Евгени Христов.

Особено драстичен е случаят с делото срещу писателя Христо Калчев, защото бившата барета му го завежда, когато авторът на вулгарни романи е вече тежко болен. Писателят, който приживе посвети четива за почти всички ъндърграунд босове на прехода, бе първият културтрегер, когото Трактора погна за "клевета, обида и уронване на престиж".

Алексей Петров подаде тъжба заради интервю на Калчев, публикувано малко след атентатите срещу Алексей Петров и Димитър Джамов през 2002 г. В публикацията, озаглавена "И децата знаят кои са баш престъпниците", авторът на "Цикълът на Месалина" казва: "За мене няма никаква изненада, че Джамов от "Зора ИНС" и Алексей Петров-Трактора от "Аполо и Болкан" имат сметки за уреждане. Тези сметки са ясни - преразпределението на пазара за наркотици". Алексей Петров оцени нанесените му от твърдението на писателя вреди за 30 000 лева.

"Предоверих се на чужди приказки и обявих Алексей Петров за наркотрафикант. После направих собствено разследване, което не потвърди първоначалните ми думи", посипа главата си с пепел след старта на делото срещу него Калчев. "Ше се извиня публично на Петров. Какво друго може да направи човек, който е направил гаф, освен да си го признае. Няма да се държа като министър-председателя, я - коментира тогава Христо Калчев. - Идвам с пълното съзнание, че трябва да премахна едно недоразумение, от което е потърпевш друг човек, когото нито познавам лично, нито ми е направил нещо лошо", допълни авторът на "вулгарни романи" през април 2003 г.

"Христо Калчев се опита да му се извини без успех. В интервю за 2004 г. той признава, че е имал 9 производства и че Алексей Петров е стигнал докрай", цитира признанието на покойния писател журналистът Евгени Христов.

Той си спомня още, че бившият съветник в ДАНС е водил и две дела срещу известната кримижурналистка Кристи Петрова, която обаче го хвалела в книгата си "Войната на групировките".

Погребението е в четвъртък

Застреляният миналата сряда по време на разходка на Витоша Алексей Петров ще бъде погребан в четвъртък - 24 август, съобщиха от Съюза за стопанска инициатива, чийто председател бе бившата барета и един от последните бизнесмени на прехода.
Поклонението ще е от 11 часа в Православен гробищен парк "Свeти Архангел Михаил" в столичния гробищен парк "Бояна", съобщават още от организацията.

Четете още

Майката на Алексей Петров - Диляна: Няма да живея без детенцето ми!

Майката на Алексей Петров - Диляна: Няма да живея без детенцето ми!

Криминалният експерт Иван Савов: Алексей Петров може да е убит с карабина "Симонов"

Криминалният експерт Иван Савов: Алексей Петров може да е убит с карабина "Симонов"

Реклама
Реклама
Реклама