Наша космическа супа спасява от глад

- Храната на бъдещето
- Българските плодове и зеленчуци намаляват, но учените намират решение
Доли ЛУКАНОВА
Космическа супа, приготвена от български учени и готвачи, спасява от глад. През последните години тенденцията за намаляване на българското производство на плодове и зеленчуци се засилва. Много производители на домати, зеле, чушки, кайсии и череши се отказват да сеят реколта заради куп неблагоприятни фактори.
От Института по криобиология и хранителни технологии в столицата намират решение на този проблем. Специалисти успяват да трансформират рецепти с родни продукти като космическа храна с по-дълъг срок на годност и по този начин да не усещаме липсата на някой от любимите ни вкусове.
"Може спокойно да кажем, че това е храната на бъдещето. Предлагаме например крем супа от розов домат с краве сирене. Приготвена е по метода на лиофилизацията. Материалът се замразява до поне -40 градуса, след което се изтегля влагата с вакум чрез постепенно повишаване на температурата и по този начин се отделят ледените кристали, без да минават в течно състояние. По този начин продуктът може да бъде съхранен поне 5 години, без да се държи в хладилник или фризер", разказва пред "България Днес" директорът на института проф. д-р Илиана Начева.
Едни от последните храни, които са приготвени по този начин, са предимно смутита. Гъстата напитка от плодове и/или зеленчуци е универсална и много полезна. Освен смутитата в менюто на бъдещето присъстват и различни протеинови барчета с различни екстракти от лечебни билки, продукти на основата на магарешко мляко, продукти на основата на пъдпъдъчи яйца, които имат по-висока биологична стойност.
"Разработваме различни продукти, които могат да бъдат консумирани не само от хората в космоса, но и от хората на земята. Има интерес към храните и от страна на военни, тъй като храната е по-лека и с по-дълъг срок на годност. Могат да бъдат използвани и при бедствия и аварии", допълва проф. Начева.
Методът на лиофилизация позволява и да бъдат използвани продукти с изтичащ срок на годност. След обработка те удължават живота си и могат да нахранят човек, без да му създават стомашни проблеми.