Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14983506 www.bgdnes.bg

Психиатърът д-р Веселин Герев: Всеки ден ми водят по един полудял от жегите

Имам случай, в който мъж толкова го бе напекло, че не можеше да познае семейството си!

Кой е той

Д-р Веселин Герев е многоуважаван специалист по психиатрия, лекува състояния на тревога, безпокойство, напрежение, панически кризи, депресия и безсъние. Завършва медицина във ВМИ – Пловдив, през 1991 г. Защитава специалност по психиатрия през 1997 г. Консултант е на ВМА от 1999 до 2001 г. От 2002 г. е психиатър на свободна практика.

Реклама

Даниел Думев

- Д-р Герев, как влияят тези непоносими жеги на човешката психика?

- Жегата не влияе никак добре на психичното и физическото здраве. Тя влияе различно върху различните типове хора и при различните възрасти. Хората в активна възраст - от 20 до 50 годишни, постоянно са в движение, срещат се с други хора, пият кафета, алкохол, пушат цигари - на тях жегата им действа по един начин и на психиката, и на тялото. Трябва обаче винаги да излизат с шапка, очила, да пият много вода. Особено опасно е за тези, които сега са на морето и решат в най-голямата жега да стоят на плажа и да пият алкохол. Серотониновият синдром им е гарантиран. Той включва главоболие, световъртежи, гадене, съхнене на устата, силно изпотяване и сърцебиене, което може да стигне до аритмия. Хората в третата възраст са най-чувствителни, особено тези, които пият лекарства за кръвно и за регулиране на сърдечния ритъм. При тези хора опасността от излизане от сърдечен ритъм и припадъци е много голяма. При възрастните има и друга опасност - при пресичането на улици. Високата температура влияе зле и на зрението, в горещините човек не вижда добре - замъглено и размазано, затова те често губят представа за разстояние, губят координация и изскачат на платното. Именно това е и причината хората, които са блъснати по пешеходни пътеки и по светофари да са предимно възрастни. Те не трябва да излизат на улицата в най-големите жеги. Най-добре да си седят у дома между 9 и 17 часа.

- Човек може ли да загуби разума си и това да е фатално?

- Да, може. Това е така, защото един възрастен човек примерно използва 30% от мозъка си, но при такава непоносима жега кислородната консумация и кръвоснабдяването на мозъка се увеличават и тогава мозъкът започва да работи с 30% повече. Тоест започва да прегрява. При положение че е програмиран да работи на 30%, той вече прегрява, когато вдигне двойно оборотите. Ето това създава големите психологични проблеми. Повечето проблеми, получени от горещините, са обратими, но въпреки това са много тежки.

- Как влияят жегите на фокуса, на концентрацията?

- Тотално ги разстройва, концентрацията, фиксацията на вниманието, кратковременната памет отслабват драстично. Жегата качва жестоко биоелектричната активност на електрона и това влияе пагубно на всички психологични процеса, на тонуса и на двигателната активност

- Могат ли високите температури да отключат някакво психично, душевно разстройство?

- Абсолютно е възможно. Имайте предвид, че тези състояния, които могат да бъдат отключени от жегата, са обратими, но много стресиращи за жегата. Всеки ден ми водят по един полудял от жегите от плажовете в Гърция. Не знам защо всички отиват сега на море там, в момента температурата на плажа в 14:00 часа е 60 градуса. В момента е забранено малки деца да ходят на плажовете в Гърция. Постоянно хвърчат линейки, децата правят топлинни гърчове. Това е много опасно, защото може да си глътне езика.

Реклама

- Имате пациент, който си е загубил разума от жегата?

- Само преди няколко дни ми доведоха един мъж, който в същия ден си беше тръгнал от плажа в Гърция. Беше полудял от слънцето! Не познаваше жена си и децата си. Правил е циркове, разхождал се е гол по стаите в хотела. Даже не помнеше, че е ходил в Гърция. Като го успокоихме, вече е по-добре, има положителна динамика в психиката му. Хубаво, че жена му е карала, защото в момента всички катастрофи стават заради жегите. Няколко пъти съм помагал в такива ситуации. Винаги трябва да се кара с шапка, очила и на климатик. Разликата между температурата навън и тази в колата или апартамента, офиса трябва да е максимум 10 градуса. Ако на някой му стане лошо, докато шофира, трябва да спре и да си сложи главата до духалката на климатика за няколко минути. Действа като поливане със студена вода и много помага и освежава.

- Защо хората са по-щастливи на по-топли места, не са толкова депресирани, по-рядко страдат от психически разстройства и заболявания?

- Защото са безгрижни! Те не мислят, не отчитат стрес. За тях животът е вечен празник, психиката им е привикнала. Няма колебания в сезоните, няма такива резки температурни амплитуди. Ето, виждате при нас, днес е 32, другиден става рязко 42 и после изведнъж пада на 29. На психиката оказва доста негативно влияние фактът, че например през деня е 30 градуса, а през нощта - 10 градуса. Нормално е хората да не се чувстват добре. Най-добре се чувства човек, когато дневните температури са близки до нощните. Така е в тропиците. Там има температурна амплитуда 4, 5, 6 градуса, а у нас са по над 15 градуса разликите през деня и през нощта. Това води до съдоразширяване и рязко съдосвиване, повишаване на кръвното налягане - кръвното започва да играе. Много повишено кръвоснабдяване на главата, което е зле за психиката. От тези резки смени на физиологичните процеси в тялото мозъкът може да роди само налудни мисли, нищо друго. Може да полудее човек от жегата.

- Как може да се опазим в жегите и физически, и психически?

- Винаги очила, защото те предпазват от директните слънчеви лъчи, които, когато са толкова горещи, влияят зле на психиката. Само 10 секунди да те огрее директно в очите и губиш реалната представа за скорост, за обкръжението си, не може да преценяваш дадени ситуации. Човек се обърква много, това натоварва психиката. Ако искате да се чувствате бодри, психически незатормозени и здрави, стойте на сянка, на по-хладно, вода, шапка и очила. По възможност избягвайте жегите!

Четете още

Мокрите чаршафи ни спасяват в жегите! Но внимавайте с матрака!

Мокрите чаршафи ни спасяват в жегите! Но внимавайте с матрака!

Здравното министерство изненадващо РАЗКРИ как да преборим жегите

Здравното министерство изненадващо РАЗКРИ как да преборим жегите

Реклама
Реклама
Реклама