Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14983427 www.bgdnes.bg

Майката на Туньо: Дано Трифон не бъде забравен!

На тази дата се събираме родата и си припомняме за хубавите моменти с него

Надявам се хората да не забравят Трифон Иванов!

Това заяви Маринка - майката на легендарния български футболист, който си отиде от този свят едва 50-годишен. На днешната дата Туньо трябваше да отбележи своя 58-и рожден ден. Железният защитник обичаше да се раздава за приятелите си, да пълни богати софри и да ги черпи на този ден.

Реклама

"27 юли е една по-специална дата за мен, защото тогава се роди Трифон. Почитаме неговата рождена дата, да. Сега дъщеря ми Тотка ме взема до близкото градче Дебелец. Там се събираме родата, за да почетем Трифон и малко да си припомним за хубавите дни с него. За мен е разнообразие, а и да се пораздвижа и аз", каза пред "България Днес" леля Маринка. Тя се надява бившите съотборници на Туньо от легендарната Пенева чета да не го забравят. Възрастната жена знае за благотворителния мач, който Стилиян Петров организира през септември на Националния стадион "Васил Левски". 

"Дано тогава го почетат и Трифон. Дано не са го забравили. Да го поменуват бившите му съотборници от националния отбор", пожела си леля Маринка. Тя живее сама в апартамента си във Велико Търново.

"Засега съм добре, мога да се обслужвам сама. Здравето е най-важното за мен. Разхождам се по малко. Редовно се виждам с внучките и правнуците. Не ме оставят сама, пазаруват ми. В село Горна Липница вече не ходя, нямам нищо общо там", споделя майката на Трифон. Именно там Железния защитник е изкарвал летата през детските си години. А след края на кариерата си взе под аренда язовира на Горна Липница, където обичаше да кара джет, да лови риба и да гощава приятели.

Леля Маринка и покойният й съпруг Марин имат основна заслуга за това Трифон да получи строго възпитание и да бъде отдаден на спорта. Двамата родители се доверяват на първия треньор на Туньо - Васил Матев, който го обучава в спортното училище във Велико Търново. Матев държи изключително много на дисциплината, вярвайки, че тя е в основата на всички спортни успехи, въпреки че буйният Трифон има някои забежки в това отношение.

"Минаха вече доста години, но да се надяваме, че ще се роди някой друг като Трифон. Аз може и да не съм жива дотогава", споделя още леля Маринка. 

Реклама

Иванов с култов рожден ден в Швейцария

Трифон Иванов си остава бохем с широко сърце, където и да играе по време на своята кариера. Това ще запомнят и съотборниците му в швейцарския "Ньошател Ксамакс". На днешната дата през 1994 година Туньо празнува 29-ия си рожден ден. Минало е съвсем малко време от великото американско лято, а Иванов и другият български национал Петър Александров вече са съотборници и в швейцарския клуб.

Оказва се, че Трифон се е подготвил с голяма почерпка в съблекалнята - нещо немислимо по местните строги порядки. Стъписан е и треньорът му Жилбер Грес, с когото така или иначе не се долюбват. За случката разказва самият Александров, който е пряк свидетел.

"На всичко отгоре на същия ден, когато бе този първи мач и негов първи гол, Трифон имаше рожден ден. След това в съблекалнята отворихме и няколко бутилки с шампанско, хем и да полеем празника му. Но треньорът, като влезе след пресконференцията, направо се изуми какво правим. Как може да пием, и то в съблекалнята! Обяснихме му, че Трифон черпи за рожден ден, а самият Туньо спокойно го информира: "Днес ще се празнува!". Грес поклати глава и излезе. А ние с Трифон по-късно се почерпихме, както си му е редът, по нашенски", разказва Александров в книгата "Трифон Иванов Железния". 

Четете още

7 години без Туньо: Молитви и цветя на "Ивайло"

7 години без Туньо: Молитви и цветя на "Ивайло"

Туньо на лентата на капитана

Туньо на лентата на капитана

Реклама
Реклама
Реклама