Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14905835 www.bgdnes.bg

37 г. затвор за Мария и Свилен за отцеубийство

Окончателно! ВКС заковава столична двойка

Жената налага баща си с крак от табуретка, мъжът го бие с арматурно желязо, крият трупа в ниша на стълбището в блока

Окончателно! 18 години затвор за Мария Велева и 15 години затвор за мъжа й - Свилен Велев, за бруталното убийство на 86-годишния баща на Мария в столичния квартал "Люлин". Това става ясно от решение на Върховния касационен съд.

Реклама

Това е едно от малкото дела у нас, което и на трите инстанции присъдата е еднаква. Още през 2020 г. Мария и Свилен са заковани с 18 и 15 години решетки. След това апелативните магистрати в столицата потвърждават присъдата, а сега и ВКС постанови същото.

Мария и Свилен Велеви са признати за виновни, че на 11 февруари 2018 г. кв. "Люлин" умишлено и добре планирано умъртвяват бащата на подсъдимата – Стефан, на 87 г. Убийството е извършено по особено мъчителен и жесток за пострадалия начин.

Възрастният мъж е намерен в ниша на етажната площадка в блока, където живее цялото семейство - Мария, Свилен, трите им деца и жертвата.

Бруталното деяние се разиграва само три дни след като бащата на Мария подава сигнал при социалните, че трите му внучета стоят под ключ от толкова време, че самият дядо вече не помни от кога точно.

В сигнала се казва, че трите момичета живеят в пълна изолация, никога не са посещавали училище и никой не е взел никакви мерки, въпреки че съседите са уведомявали институциите за проблема. Накрая социалните идват и отнемат децата, които са настанени в кризисен център.

Пред съда Свилен и Мария Велеви обясняват, че са държали дъщерите си вкъщи, за да ги опазят от "лоши съседи".

Реклама

Когато им отнемат децата, това хич не се харесва на дуото килъри. Те започват да кроят план как да ликвидират дядото, които ги е изпортил. В крайна сметка изготвят план, които според Темида е изключително нескопосан. Съпрузите убийци причакват стареца на една от междуетажните площадки, като всеки е взел по един тежък предмет със себе си. Свилен държи арматурно желязо, а Мария дървен крака от табуретка.

Когато 87-годишният старец се появява на стълбите, двамата убийци го нападат и започват да го налагат жестоко. Това се случва посред бял ден. Силата на ударите е такава, че ужасяващият звук от чупене на кости кънти из целия блок. Безпомощният дядо крещи от болка и вика за помощ, но това въобще не кара дуото килъри да спре. Жестоките удари са насочени предимно в главата и горната част на тялото на Стефан и след няколко минути брутален побой дядото умира. След това Мария и Свилен го мятат в ниша, която се намира на площадката, и се качват в апартамента си.

Съседите чуват патърдията и се обаждат на 112. След по-малко от 10 минути на място пристига полиция, а малко след нея и линейка. Криминалистите онемяват от количеството кръв по стълбите, както и медиците. Докато лекарите оглеждат трупа на място, а криминалистите събират улики, ченгетата арестуват Мария и Свилен.

В началото на март в годината на бруталното убийство Свилен признава, че той е убил тъста си, като го е ударил с арматурно желязо.

"Просто се сдърпахме и го ударих. Исках само да го набия, ама стана фал. С арматурно желязо. Просто го извлачих на едно балконче... Първо ме обиди с думи, които сега не мога да ги кажа, и след това заплаши, че ще ми разпродаде децата. Точно това му бяха думите", казва килърът пред Темида.

Опитът да спаси съпругата си от дългата ръка на закона е неуспешен. Мария също е призната за виновна, че е участвала в убийството на баща си, и дори получава три години повече, защото според съдиите от всичките инстанции именно тя подкокоросва Свилен да извършат кървавото престъпление. Едната от дъщерите на семейството свидетелства срещу майка си и баща си. Момичето казва, че през годините двамата са упражнявали физически и психически тормоз върху дядо й.

В момента Мария излежава присъдата си в Сливенския затвор, а Свилен търка наровете в Централния софийски зандан.

 Темида критикува социалните

На всички инстанции столичните магистрати изказват своето огорчение и критикуват институциите, които са допуснали момичетата на зловещото семейство да бъдат заложници на родителите си през всичките тези години. Критиките се, че социалните не са посетили децата нито веднъж въпреки многото сигнали, подадени от съседите. Според магистратите това е напълно недопустимо.

Четете още

Бащата на Тошко, убит от Петър Маринашки: Не се надявам на справедливост, ще заведа дело в Страсбург

Бащата на Тошко, убит от Петър Маринашки: Не се надявам на справедливост, ще заведа дело в Страсбург

Мутресите също ги убиват (ОБЗОР)

Мутресите също ги убиват (ОБЗОР)

Реклама
Реклама
Реклама