Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14889755 www.bgdnes.bg

Черен щъркел е талисман край Рилските езера

Популацията им се увеличава, но все още са уязвими! 

Рядката птица стана хит сред туристите, носи им късмет 

Черен щъркел е талисман и носи късмет край Седемте Рилски езера.

Рядко срещаната птица е забелязана от туристи край една от най-посещаваните точки на България преди няколко седмици и запали любопитството у мнозина. Щъркелът се разхожда по брега на езерото Бъбрека, на 2282 метра надморска височина, а малки и големи му се радват.

"В средата на миналия век черният щъркел се е смятал за изчезващ вид. Истината е, че в момента популацията му е увеличена, но все още уязвима. Защитен е от закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Хората вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности", сподели пред "България Днес" ветеринарният лекар и експерт по птиците Йоан Славчев. По негови думи рядката и красива птица е символ на късмет и благоденствие, именно затова туристите край Рилските езера са останали изненадани, че виждат божествения щъркел.

Реклама

Според египетските вярвания викът на черния щъркел е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова птицата е популярен символ на раждането на новия живот и залог за успех в ново начинание.

"Големината на гнездото на черните щъркели е около метър и половина в диаметър. Изграждат го върху клоните на големи и здрави дървета. Обикновено избират дъб или бук. Макар и по-рядко, понякога могат да строят гнездото си и на скала", разказва Йоан.

Ветеринарят разкри, че женската снася от 3 до 5 яйца в интервали от около 2 дни. Мътенето на малките трае около 35 дни, като интересен факт е, че и двамата родители се занимават с това и се редуват.

"В последните години се наблюдава и все по-често оставане на отделни групи черни щъркели в България и през зимата. Съветвам хората да ги пазят, а ако видят ранена птица, веднага да сигнализират в Център за рехабилитация на редки и защитени видове", заключи Славчев.

Четете още

Спасиха щъркел, заседнал във фекални води

Спасиха щъркел, заседнал във фекални води

Щъркел падна от гнездо, момиче го спаси

Щъркел падна от гнездо, момиче го спаси

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама