Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14856774 www.bgdnes.bg

Гледаме каменна гора на 32 млн. г.

За първи път!

В миналото Родопите са приличали на Карибите 

Доли ЛУКАНОВА

Вкаменена гора на възраст 32 милиона години съвсем скоро и за първи път ще бъде открита за посещения край Момчилград!

"Уникална е, защото гарата е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина метър", коментира пред "България Днес" ботаникът Лидия Кирилова от Историческия музей в Кърджали.

Реклама

За първи път сведения за тази гора се появяват в началото на миналия век от известния природоизпитател Никола Иванов и стават обект на научен интерес. Преди няколко години международен екип от палеоботаници е датирал времето, в което е растяла тропическата гора. Според една от теориите вкаменелостите са се образували в резултат на вулканична активност. Предполага се, че гората се е намирала на брега на древно море. При вулканично изригване високата температура овъглила дърветата, а през обгорените дънери преминала вода, която носела със себе си кремъчно вещество. То запълнило кухините и в резултат се получили каменните дървета.

"Със сигурност преди 32 милиона години Родопите щяха да бъдат представени като Карибите. С тропически климат, топло и синьо море, с много острови с буйна растителност. В далечното минало тази територия е била дъно на солено море, а на един от островите е растяла днешната вкаменена гора", допълва специалистът.

Екопътеката започва от беседка край село Равен. Районът е известен на природолюбителите като място с над 100-годишни дървета черен бор, зимен дъб, благун, както и интересни екземпляри бял бор. Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна. Маршрутът на цялата пътека е около 9 км и включва четири от най-атрактивните културно-исторически обекта в района. От вкаменената гора екопътеката продължава към древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна още като българския Стоунхендж. Туристическият маршрут завършва до религиозния комплекс Елмалъ баба текке. Според легендата в по-малката част на теккето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама