Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14725397 www.bgdnes.bg

КОШМАР! Заради пороите евтаназират бебето на Драго и Драга

Щъркелите звезди вероятно ще загубят едното си малко, а на другото ще ампутират крило 

Едното бебе на щъркелите Драго и Драга вероятно ще бъде евтаназирано, а на другото ще му ампутират крило.

Реклама

Тревожните новини съобщиха от спасителния център за диви животни, където птиците звезди в интернет бяха настанени след тежък инцидент.

"В късния следобед в събота получихме сигнал, че камерата от гнездото в Драгушиново е спряла да предава, а малко по-късно с нас се свърза кметът на селото, за да ни уведоми, че гнездото на щъркелите е паднало. Причината са дъждовете от последните седмици, които са напоили гнездото и са увеличили допълнително тежестта му, от което то се е килнало от платформата върху електрическите жици", разказват от Българско дружество за защита на птиците.

По време на инцидента Драго и Драга не са в гнездото и не са пострадали, но малките им са в много тежко положение. Едното бебе е с два счупени крака и има голяма рана на корема, която е зашита. Шансовете му да оцелее не са големи и ветеринарите обмислят да пристъпят към най-крайната мярка - евтаназия. На другото бебе ще бъде отстранено крилото, което също сериозно е пострадало.

На стълба в Драгушиново ще бъде поставена нова платформа, на която Драго и Драга ще имат възможност да изградят новото си гнездо, посочиха още от дружеството.

От години чрез видеовръзка в реално време може да се проследят редица емоционални моменти на пернатата фамилия - как Драго неуморно и въпреки трудни метеорологични условия изграждаше семейното гнездо, докато Драга мътеше бъдещите им наследници, и как двамата се грижат за личната си хигиена и визия. Особено емоционални са моментите, в които вали, а Драго с крилото си пази любимата си Драга да не прогизне от водата. Нощем тя спи сгушена, а той стои прав, за да има повече място за нея и да се чувства удобно.

Преди три години щъркелите отгледаха три малки, а година по-късно отрочетата им бях две. В друг момент Драга неотлъчно стоеше над малките си, като им пазеше сянка от жаркото слънце. А в същото време Драго събираше храна за 4-членната фамилия.

Бъдещите пътища за оцелялото малко щъркелче са два - или в български зоопарк, или в спасителен център в Италия, където размножават птици.

Четете още

Щъркели звезди пак имат бебета

Щъркели звезди пак имат бебета

Щъркелите Драго и Драга са риалити звезди

Щъркелите Драго и Драга са риалити звезди

Реклама
Реклама
Реклама