Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14322585 www.bgdnes.bg

300 яйца на чалбур прави Иван Звездев

Рекордно ястие забърква кулинарят в Павликени 

Щастлив съм, внукът ми вече ме познава, казва готвачът

300 яйца на чалбур ще приготви Иван Звездвев в Павликени.

Повод за рекордното ястие е празникът на яйцето, който ще се проведе в събота и ще зарадва жителите на великотърновското градче.

"От ранни зори ще съм в Павликени. Вече тръпна в очакване за празника, защото съм там всеки път в продължение на 10 години. Досега съм бил жури на кулинарния конкурс за яйца, но тази година реших аз да демонстрирам своите умения и да покажа на хората едно старо македонско ядене, което ще накара всеки да си оближе пръстите - яйца на чалбур", сподели специално пред "България Днес" Иван Звездев.

Реклама

За приготвянето на ястието е необходим бульон от сварена кокошка. В него се слага масло, пресен лук и кимион. Необходимо е сместа да поври за няколко минути, след което се счупват едно след друго яйцата. Оставят се за 5-6 минути да се забулят. Изваждат се в чиния. В купа се разбива добре кисело мляко, разрежда се с бульона и разбърква. Накрая яйцата се слагат в две дълбоки купички, заливат се с киселото мляко и се поръсват с червен пипер.

"Това е много просто селско ястие, което е много вкусно. Освен това е и здравословно, тъй като няма пържене, а както знаем, кокошият бульон ни пази от настинката и грипа. Освен това пресният лук и кимионът унищожават вредните бактерии", разкри кулинарят.

През януари т.г. Звездев стана горд дядо на внуче. Щастливата новина сподели самият готвач в профила си във Фейсбук. От поста му става ясно, че малкият юнак носи името Тервел.

"Внукът ми се чувства много добре. Когато с дъщеря ми Даниела ми дойдат на гости, винаги помагам в къпането му. След което се гушкаме и си играем. От скоро започна да ми се радва, което означава, че вече ме познава", горд е топкулинарят. Той обеща да помогне в захранването на малкия Тервел, което ще започне от шестия месец.

"Много е важно да не му се дава никаква сол, защото на децата до 3-4 години изобщо не са им развити бъбреците", заключи Звездев.

Четете още

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес":  Яйцата и сиренето са заменими

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес": Яйцата и сиренето са заменими

Иван Звездев - дядо на Нова година

Иван Звездев - дядо на Нова година

Топкулинарят Иван Звездев: 7 години чакам разрешение да отворя ресторант

Топкулинарят Иван Звездев: 7 години чакам разрешение да отворя ресторант

Иван Звездев избяга на село
Иван Звездев избяга на село

Иван Звездев избяга на село

Реклама
Реклама
Реклама