Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/14188141 www.bgdnes.bg

Пет вечни продукта. Кои храни не се развалят?

Има храни и продукти от кухнята, които са на практика вечни. Те оцеляват над 100 години. Въпреки минаванет на времето остават годни за консумация. Ско се съхраняват правилно, никога няма да се развалят и ще останат свежи, както в деня, в който сте ги купили.

Ето пет от вечните храни, които подбрахме:

1. Мед

Срокът на годност на меда е неопределен. Всъщност жълтото злато е вечно. Ако остане дълго време в допир с кислород, медър се захаросва. Едно разтапяне на водна баня обаче ще го върне в нормално за консумация състояние. Дори и да размесите мед с вода, след време тя ще се изпари. В съда ще остане чистия мед.

Реклама

Ако се съхранява в запечатан буркан, може да преодолее дори векове. Суровият мед има такова дълголетие, че дори е възстановен от египетските гробници.

2. Ориз

Няма такова понятие като развален ориз. Добре е да се съхранява на тъмно и сухо място, защото абсорбира влага и се раздува. Но дори и това да се случи, можете да го сготвите без никакъв проблем. Силните попивни свойства на ориза са добре известни и мнозина слагат по няколко зрънца от него в солници, пиперници или захарници, за да поема влагата и да не се втвърдява подправката.

Също като меда, оризът е бил намерен идеално запазен в египетските гробници. Белият ориз, жасминът, дивият, оризът арборио и басмати имат почти неопределен срок на съхранени.

3. Сол

Солта добавя вкус на всяко ястие и помага на храната да запази структурата си. Ако се съхранява правилно, никога няма да се развали. Изключително известна със своите консервиращи свойства.

Тя попива вода, но може да изсъхне и отново да се консумира.

4. Захар

Захарта, бяла или кафява, никога не се разваля. Нейните частици имат абсорбиращи свойства. Затова може да се овлажни, но след подсушаване, ще се стегне. Така може да бъде отново разбита на кристали или бучки. Захарта не поддържа растежа на бактериите.

5. Пресована пастърма

Създадена е за първи път от местни американц. Прави се от месото на голямо животно - бивол, бизон, лос или елен. Самото месо се нарязва на малки парчета и се изсушава, като се поставя върху открит огън. След това се смесва с мазнини и се притиска на малки форми. Заради трайността й е използвана като храна за войниците по време на почти всички големи войни по света.

Четете още

7 стъпки, за да сме слаби

7 стъпки, за да сме слаби

Колитът има лек!

Колитът има лек!

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес":  Яйцата и сиренето са заменими

Кулинарят Иван Звездев пред "България Днес": Яйцата и сиренето са заменими

Артритът има лечение!

Артритът има лечение!

Реклама
Реклама
Реклама