Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13983953 www.bgdnes.bg

Бързо и без опашки пускаме данъчни декларации

Кампанията продължава до 2 май 

Документите вече са попълнени и са в интернет

Предварително попълнените данъчни декларации вече са достъпни в портала за е-услуги на НАП.

Данъкоплатците само трябва да проверят дали са верни нанесените данни, да натиснат бутон "Потвърди" и ангажиментите им приключват. Така си спестявате реденето на опашки, изпращането по пощата и тревожните сблъсъци с бюрокрация. Друг бонус е, че онлайн процедурата отнема само няколко минути.

Предварително попълнените формуляри са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), а ако подадем декларацията си до края на март по електронен път, можем да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне. Финансовото облекчение не може да надхвърля 500 лева и както при всяко друго данъчно облекчение се използва, ако нямате задължения към държавата. Ползването на отстъпката ще бъде възможно, ако попълните съответните редове в декларацията, тя не се изчислява автоматично.

Реклама

Тази година данъчната кампания за физическите лица приключва на 2 май, а до септември има възможност за еднократна корекция на данните.

В почти готови за пускане декларации са попълнени доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд "Земеделие", данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Там липсват и ако се наложи, трябва да бъдат въведени доходи от друга стопанска дейност от друго физическо лице, доходи от източник в чужбина, ако притежавате имущество в чужбина, и ако сте получили заем, подлежащ на деклариране.

Не е нужно да прилагате към данъчната си декларация служебни бележки, копие на валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК за ползване на данъчните облекчения за намалена работоспособност и за деца с увреждания, както и документи за ползване на данъчното облекчение за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране.

Плащаме виртуално

С виртуален пос терминал може да се плаща в портала за е-услуги на НАП. От агенцията уточняват, че за тази услуга не се начислява допълнителна такса.

Реклама
Реклама
Реклама