Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13879040 www.bgdnes.bg

Лейди България 2008 Цветелина Разложка - Москова : Не съм плащала, за да получа корона

Спечелих световен конкурс в Доминикана, бях си тръгнала, но ме върнаха за наградата 

КОЯ Е ТЯ

Цветелина Разложка - Москова е родена в Самоков. От тригодишна се занимава с класически балет, две години свири на пиано и тренира художествена гимнастика. През 2002 година завършва магистратура в Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград, със специалност "Социология", а през 2017 г. магистратура по "Международна бизнес администрация" в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив. Кариерата й в модния бранш започва със спечелването на конкурса "Мис Самоков" през 1995 г. Цвети Разложка е допринесла за популяризирането на България с участията си в редица световни конкурси за красота.

Реклама

- Цветелина, как станахте модел?

- Кариерата ми в модата започна още от детската градина. Там ни снимаха за местния вестник в Самоков. Покрай класическия балет, който танцувах 12 години, много хора ме забелязаха и мои снимки бяха публикувани в много вестници и списания. От една страна е до късмет, от друга - до постоянство и амбиция. Явно моделството е било съдбата ми.

- За модна кариера ли мечтаехте като дете?

- Моделството никога не е било моя цел или мечта. Винаги съм искала да стана балерина. Балетът е най-голямата ми страст. Танцувах от 3-годишна в продължение на цели 12 години. Да се развия в професионален план ми попречи това, че съм от Самоков.

- Как попаднахте в конкурсите за красота, в които сте участвали?

- Още в 4 клас, докато бяхме на море, имаше конкурс "Мис Юни" и "Мис Равда". Явих се на шега, но спечелих и двата конкурса. След това по настояване на майка ми се явих на "Мис Самоков" през 1995 г., който също спечелих. След това мои роднини и близки ме записваха и на други конкурси или аз се записвах сама, ако има парична награда. Помня че спечелих 3 хиляди лева и веднага отидох да си купя маратонки за 125 лв., които за времето си бяха едни от най-скъпите.

- Участвали ли сте в международни конкурси за красота?

- Да, участвала съм в световни конкурси в Доминикана, САЩ и Китай. Най-силни емоции изпитах от конкурса, който се проведе в столицата на Доминиканската република - Санто Доминго, през 2009 г. Беше много тежко, но спечелих първо място. Репетирахме по цял ден. Изпитвах неистови болки в краката заради високите обувки и непрестанното стоене права. За целия ми престой в Доминикана нямах възможност да отида на плаж дори за 30 минути. Не очаквах да спечеля, защото имаше изключително много участнички, които пристигнаха с цели екипи от лични стилисти, гримьори и фризьори. Усещах специално отношение към тях. След като приключиха трите тура на конкурса, реших, че е безсмислено да остана и едва ли някой ще забележи отсъствието ми, след като сцената бе препълнена с участници. По пътя за хотела са ме обявили за победителка и бяха претърсили цялата опера, за да ме намерят. Помня как когато организаторката ме видя, изкрещя с дрезгав глас "Естебелина, връщай се, ти си първа!". Наричаха ме Естебелина защото не можеха да произнесат името ми. Ситуацията беше много комична, аз си мислех, че се шегуват с мен, но се оказа, че наистина печеля.

- Как решихте да създадете световния конкурс "Лейди Юнивърс"?

- Още преди да се явя през 2008 г. на "Лейди България", провеждах детски конкурси в Самоков. След това участвах в организацията на много национални конкурси. След придобития опит от хората, с които съм работила, регистрирах търговската марка на "Лейди Юнивърс" и когато се почувствах сигурна, че имам базата и средствата, го направих.

Реклама

- Платени ли са конкурсите за красота?

- Има и такива, но при мен целият живот е борба за справедливост. Много пъти са ми казвали да взимам пари, както повечето хора правят. Аз много държа на честността и никога не съм плащала, за да спечеля конкурс, и никога не съм взимала и лев от участничките. Не мога да допусна някоя, която не е за първо място, но има пари, да отнеме правото на друго момиче, което наистина го заслужава. Аз градя история на това мероприятие, което бе моя дългогодишна мечта и не бих го опетнила, за да взема едни бързи пари. Искам победителките ми да бъдат достойни, без значение от финансовите им възможности.

- Тази година ще има ли конкурс?

- Тази година международното събитие ще се проведе за осми пореден път. Досега над 40 държави провеждаха национален конкурс "Лейди Юнивърс" и изпращаха победителката си на световния, който се провеждаше в София. От 2 години получавам предложения финалът на мероприятието да е в чужбина и съвсем скоро ще избера дестинацията.

- Може ли да ни разкажете повече за наградите, които получихте в Русия за авторските си проекти?

- От години работя с хора от цял свят. Вероятно това е станало причина в Русия да забележат дейностите ми. През 2019 г. ме поканиха за жури на "Мис Русия", а след това получих награди "Мис Туризъм", "Дипломат на красотата" и награда за организатор на международно събитие. Няколко пъти ми се наложи да пътувам до Москва и Санкт Петербург. Последния път беше, след като войната започна. Беше тежко пътуване с много проверки, а за капак и ръката ми бе счупена вследствие на инцидент.

- Какво мислите за войната в Украйна?

- Не е нормално в XXI да се връщаме назад във времето и да се водят такива войни. Не съм спряла работата си с участничките от Русия и Украйна, защото смятам, че обикновените хора не са виновни за решенията на политиците.

Четете още

Моделката Цвети Разложка:  Детето ми спря да говори след агресия от шофьор

Моделката Цвети Разложка: Детето ми спря да говори след агресия от шофьор

Реклама
Реклама
Реклама