Проф. Донка Байкова за предстоящите пости: Рязкото ограничаване може да е вредно
Как поскъпването на основните хранителни продукти се отразява на храненето ни и с какво да ги заменим по време на Великденските пости. Това разказа диетологът проф. Донка Байкова пред Нова тв.
Някои от храните, които поскъпнаха много - мляко и млечни продукти, са една от традиционните наши белтъчни храни и ценен източник на калции и други минерали и витамини, на които са бедни другите източници. И ако не ги приемаме, ще имаме хейлоза - едни рагади по ъглите на устата, каза проф. Байкова. Поскъпнаха много яйцата - за съжаление, те бяха най-евтиния, най-пълноценния и най-достъпния белтъчен източник от животински произход, който доставя на организма всички жизненоважни хранителни вещества. В жълтъка има мазнини, витамини и минерали, допълни тя.
Сега малко ще ги намалим като количество и това пък е плюс, защото ние предозираме като количество. Сирената и кашкавалите например са най-високо калорийната храна, обясни диетологът. И даде примери: 100 г бяло саламурено сирене има 260 калории, 100 г кашкавал от краве мляко има 360 калории. За сравнение - месото 100 калории, 1 яйце - 80 калории. Рибата има по-високо водно съдържание и има не повече от 100 калории. Ето защо намаляваме калориите, но трябва да увеличим зеленчуците и плодовете, растителните храни, за да сме сити и да имаме енергия, препоръча диетологът. Тя препоръча използване на нашите традиционни сезонни зеленчуци - кореноплодни като ряпа, цвекло, алабаш, моркови, както и зеле. Те са чудесен алтернативен източник на витамини и минерали. Също и туршиите. Замразяването в много голяма степен запазва хранителната стойност, но не всички храни търпят замразяване, предупреди проф. Байкова. Това важи и за месото, но там трябва да се спазва срокът на годност, защото често мазнините в него гранясвали.
По повод предстоящите Великденски пости проф. Байкова обясни, че рязкото ограничаване на белтъци и мазнини може да е вредно за организма, затова християнската културна институция повелява плавно преминаване - първо изключва месото, после млечните продукти. Ще се почувстваме детоксикирани, допълни тя.
Тя обаче предупреди, че не трябва да се гладува, а да се търси разнообразие в храните. Задължително е да знаем, че зърнената и бобовата храна правят баланс на аминокиселинния състав на месото, калций си набавяме от сусамово семе, тахан халва. Много зеленчуци от цялата гама цветове трябва да се ядат, препоръча още диетоложката.