Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13559628 www.bgdnes.bg

Агент на ДАНС осъди прокуратурата за 30 бона

Пореден крах след шумната акция "Къртиците"

Арестът осуетил процедура ин витро за Антон Пандев и съпругата му

30 бона ще получи бивш агент от ДАНС за незаконно обвинение за корупция! Задържаният при шумната акция "Къртиците" Антон Пандев осъди прокуратурата, научи "България Днес" от решението на Софийския градски съд.

Към 2010 г. Пандев е работел като младши агент в секторите "Прокуратура и следствие", "Съдебна власт" и "Противодействие на корупцията" в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той е задържан в столичния жк "Хаджи Димитър" заедно със служителя на дирекция "Миграция" в МВР Емил Драгомиров. Акцията е след съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС и сектор "Вътрешна сигурност".

Реклама

Двамата са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари и подготовка на компютърни заготовки, като са подкупвали служители на МВР, уточнява тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Полицията е наблюдавала схемата от месеци. Униформеният е издебнат в момент, когато давал 500 щатски долара за получена информация на друг служител от министерството, който се оказал внедрен, уточняват разследващите.

При спецоперацията на 17 ноември 2010 г. Пандев отива с колегите си до дома си за претърсването. Тарашът разбудил съпругата му, която не се чувствала добре, защото през деня й вадили яйцеклетка за ин витро. За процедурата семейството теглило кредит. Парите за целта били у Пандев, но криминалистите ги взели. Така съпрузите не могли да продължат с опитите да се сдобият с бебе.

Пандев останал на топло 3 месеца, след което е пуснат срещу 5 бона гаранция. През това време половинката му получила нервно разстройство и започнала да пие лекарства. В кауша Пандев се гърчил от бъбречна криза, но не му оказали медицинска помощ.

Докато търка нара, срещу него е образувана дисциплинарка за уронване престижа на професията. Той е уволнен, цитирани са и медийни публикации по темата.

В началото на април 2013 г. обвинението срещу Пандев е прекратено с постановление на прокуратурата. Съдът се съгласява с отпадането на обвиненията за длъжностно престъпление, но го оставя на пангара за подкуп.

Реклама

Прокуратурата го дава на съд през юли 2014 г. заедно с Драгомиров, но магистратите връщат обвинителния акт за ремонт заради множество допуснати нарушения. При рестарта през март 2015 г. производството спрямо Пандев е прекратено заради фигурата на вечния обвиняем. Тъй като повече от две години не било заведено дело, той сам поискал процесът да се разгледа. Магистратите го прекратили, понеже и след ремонта обвинителният акт бил негоден.

Това дало право на бившия агент да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Той завел искова молба за 150 хил. лв. В нея отбелязал, че задържането му и обвинението срещу него били широко оповестени. Професионалното му име и кариера били съсипани, колегите му го избягвали. Не можел да си намери работа, макар да ходел по конкурси, защото никой не го искал. Където и да отидел, бил сочен или коментиран, чувствал се унизително. От притеснение по време на разследването получил микроинсулт, докато шофирал - паднал на седалката и изгубил съзнание, с което рискувал катастрофа.

Експертите са категорични, че сърдечните и бъбречните проблеми не са пряко следствие от обвинението. Бившият агент се жалва, че делото се отразило негативно и на опитите им със съпругата му да си имат дете. От процедурата в деня на ареста останала оплодена яйцеклетка и замразен ембрион, но след ареста този ембрион не бил трансфериран в тялото на съпругата. През 2014 г. Пандеви изтеглили кредит, за да заплатят за съхранението на замразения ембрион за четири години назад. След размразяването на ембриона и подготовката за трансфериране се оказало, че ембрионът не може да се развие, тъй като изминал твърде дълъг период.

По това оплакване Темида ги посича, като изтъква, че семейството е теглило кредити и по-рано, като са могли да осъществят процедурата. Затова отказват да изпълнят пълната претенция на ищеца, а му присъждат пет пъти по-малко.

Оправдан

С оправдателна присъда приключи на първа инстанция делото срещу полицая Емил Драгомиров. Той не иска обвиненията му да паднат покрай законовата възможност тогава срещу фигурата на вечния обвиняем, а да бъде оправдан от съда, за да изчисти напълно името си. Процесът е внесен едва през 2019 г. Две години по-късно подсъдимият е оневинен на първа инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама