Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13402434 www.bgdnes.bg

Несебърското Барби Ивелина Прунова: Гневна съм на политиците заради високите цени

На 4-годишна възраст по пръстена разкрих, че моят дядо е Дядо Коледа 

КОЯ Е ТЯ

Ивелина Прунова е модел, а в светските среди е популярна с прозвището Несебърското Барби. Родена е на 8 юни в Бургас и е зодия Близнаци. Завършила е специалност "Психология" във Великотърновския университет. В момента учи специалност "Здравен менинджмънт" в същото висше учебно заведение. Така в нейно лице българското здравеопазване ще има най-красивата здравна мениджърка.

- Ивелина, ти си вярващ човек и православна християнка. Какво за теб са коледните празници?

Реклама

- Честито Рождество Христово на всички! Да, аз съм изключително вярващ човек и всеки християнски празник означава много за мен. Най-големият, най-светлият и най-семейният църковен празник е Рождество Христово. Коледа не е просто дата. Коледа не е просто празник. Коледа е дом, семейство, уют, топлина и любов. Напомня ми винаги за детството. Това е най-вълшебният месец от годината. Едновременно край и ново начало. Декември идва и си отива като сън. Всяка година се питаш кога пак стана декември, но никога няма да разбереш... В тези святи дни осъзнаваш как всичко, от което имаш нужда, е да чуеш как някой ти казва: "Чаках те да си дойдеш у дома!".

- В тези светли дни за какво палиш свещ в храма и за какво се молиш?

- Да обърнем отново сърцата и душите си към Бог, от който, за жалост, отдавна се отдалечихме.

- Страната ни изпраща поредна трудна година - след здравната криза ни застигна и икономическа. Виждаш ли блясък в очите на хората да имат желание за празници?

- Хората са загубили вяра. Мъчно ми е, когато видя отчаяние в очите им. Като цяло всеки се е затворил в себе си и наистина не им е до празници. Българският народ се нагледа на цирк, а иска правителство, достойно управление и нормален живот.

- Как си обясняваш, че мнозина виждат празниците като отрупани трапези, а не като време за смирение и мисъл за по-добър живот?

- Така е, защото много хора, за съжаление, са духовно бедни.

Реклама

- Какво иска да ни каже Бог, но българите отказваме да се вслушаме в думите му?

- Отношенията с Бог - това са най-важните отношения, които може да имаме! Иска да ни каже да се покаем за греховете си и да се върнем при Него, за да получим благоденствие. Да не забравяме, че всички сме само гости на този свят, и да не се самозабравяме. Бог ни дава изпитания и знаци, които трябва да четем.

- Мнозина си правят равносметка какво е било през последните 365 дни и какво ще бъде през следващите. Търсиш ли подобни мисли?

- Всички хора си правим равносметка за изминалата година - какво ни се е случило, какво сме преживели, какво сме постигнали и какво не сме успели.

- Ако погледнем с усмивка на целите, можем ли да кажем, че новогодишните ни пожелания за промяна приключват някъде около 4 януари и след това продължаваме живота си постарому?

- За жалост - да! Впечатленията ми са, че само ден след празника голяма част престават да бъдат добри и забравят това, което са казали и обещали. Забелязвам също и че има много хора, които посещават Божия храм само от Коледа на Коледа и от Великден на Великден.

- В Библията е казано, че всички сме грешни. Какъв е твоят най-голям грях през изминалата година?

- Да, няма безгрешни хора. Само Бог е безгрешен. В Библията пише: "Който е безгрешен, нека пръв хвърли камъка". По църковному личният живот на всеки християнин е тайнство. Всеки духовен човек като мен знае, че изповедта се прави пред свещеник. Това е тайнство, което не мога да коментирам в медиите.

- Тежка инфлация удари страната ни. Какво си мислиш, когато влезеш в магазина и видиш високите цени на рафтовете с хранителни продукти?

- Изпитвам гняв към господа управляващите и контролните органи. Не само цените на хранителните стоки, а и битовите услуги растат непрекъснато - ток, вода, дърва, пелети и т.н. За сметка на това пенсиите и заплатите на голяма част от народа си остават обидно малки.

- Вярваш ли в Дядо Коледа?

- Като всяко дете и аз вярвах в Дядо Коледа и го чаках с трепет. Още усещам това вълнение. Бях на 4 години, когато разкрих, че Дядо Коледа не съществува. Моят дядо беше дошъл в детската градина на коледното ни тържество, облечен като Дядо Мраз, за да ни раздаде подаръци на всички деца. Първо се усъмних в някак по-специалното отношение към мен. Подари най-големия подарък на мен, за общата снимка взе мен в скута си и когато видях пръстена на ръката му, разбрах и извиках пред всички: "Това е моят дядо!". Учителките били изумени колко умна съм била за годините си - да позная дядо си по пръстена.

- Кой е най-важният подарък за теб?

- Здравето! Човек осъзнава, че е пораснал, когато не го радват подаръците под елхата, а хората около нея. Никой подарък на света не може да замени липсващите хора на Коледа! Отнема години, за да се осъзнае, че истинската украса на елха са били усмивките на тези наоколо. Коледа не трябва да се изразява в получаването и даването на материални подаръци. Харесва ми това, че празникът сплотява хората.

- Усмивката на мъж или прегръдката на роднина е по-важна за теб?

- Зависи за коя мъжка усмивка и за коя прегръдка от роднина става въпрос.

- Ако имаше лексикон, както в онези романтични времена, какво щеше да напишеш в графата "Следващата година искам да ми се случи..."?

- Пожелавам си късмет, защото на кораба "Титаник" са пътували и хора, имащи всичко, много красиви, много богати, много известни личности, но за голямо съжаление, са нямали късмет.

- Къде в България се чувстваш най-добре?

- Градът, в който най-много съм живяла след Несебър, е Велико Търново. Първата ми специалност беше там редовно обучение. Обичам много старата столица. Там всеки камък е история. Там е една от най-впечатляващите атракции на Балканите - уникалният аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина", който представя моменти от българската история. На 15 август на празника на Несебър общината организира всяка година това най-скъпоструващо и ефектно светлинно шоу на крепостните стени в Стария Несебър, което радва всички жители и гости на града. Този спектакъл го няма никъде другаде освен на Царевец и Несебър. Гордея се с Община Несебър.

- Като читател на "България Днес" какво би казала и пожелала на другите читатели на "България Днес"?

- Да бъдем смирени не само на големите християнски празници, а целогодишно да бъдем добри към ближния. Студът е само за времето, нека не го пускаме в душите си. Най-хубавият коледен подарък е здравето. Пожелавам го на всички от сърце. По Коледа стават чудеса! Нека чудото, за което всеки си мечтае, да се случи! Весела Коледа и успешна нова година!

Реклама
Реклама
Реклама