Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/13229287 www.bgdnes.bg

Ето я царицата на туршиите

Нова технология с морска сол прави Милена №1 

Победителката отвява конкуренцията със своята зимнина 

Майстор на туршиите е 59-годишната Милена Чакалова от великотърновското градче Златарица.

Талантливата жена блесна със своите кулинарни умения и спечели първо място в местния конкурс за най-вкусна туршия. Милена се наложи над 35 участници, които представиха своята зимнина на жури, съставено само от разбирачи.

"Реших да участвам в конкурса на майтап. Изобщо не очаквах, че ще спечеля, тъй като рецептата, по която направих туршията, я чух за пръв път малко преди състезанието. Изпитах истинско българско настроение, защото няма по-традиционно от това ястие през зимата", сподели пред "България Днес" Чакалова. Тя разкри, че е използвала нова технология с морска сол, която й гарантирала първото място.

Реклама

"Повече от 20 години работя в пощата в Златарица и всеки ден след работа ходя до банката, за да внасям пари. Така съвсем случайно се заговорих със служителката и тя ми сподели за тази рецепта, която е подобна на мешаната туршия. Не спря да я хвали и беше категорична, че ще имам голям успех с нея", разказва 59-годишната победителка.

За да има по-представителен вид, Милена слага традиционното зимно ястие в 3-литров буркан, който украсява. Освен това приготвя и зимнина в малко бидонче от кисели динчета, които също впечатляват журито, както и зрителите на конкурса. По този начин Чакалова заслужено отвява конкуренцията.

"От дълги години си правя зимнина. Друго си е домашното. Произвеждам си кисели и мариновани краставички, лютеница, пукани шипки, както и обикновена туршия. Така си живеем с моето семейство. Отделно мъжът ми прави уникално вино и ракия", споделя Чакалова. По думите й победата я мотивира да се усъвършенства в правенето на туршия и е решена догодина отново да участва в конкурса. Освен парична награда Милена получава и грамота, която с гордост закача на работното си място, за да може да сподели радостта си с всички.

8 буркана излизат от една доза 

Всеки може да направи сам рецептата победител. За целта са необходими 1 килограм карфиол, зелка, целина, половин килограм зелени домати и килограм камби. Всички зеленчуци се нарязват и се смесват. Маринатата се прави от една чаена чаша морска сол, която се разтваря в 10 чаени чаши студена вода, като това се прави много бавно. След като се разбърка добре се добавя една чаена чаша оцет, както и 4 чаени чаши захар. От тази доза излизат около 8 компотени буркана, като на всеки се слагат по 2 аспирина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама