Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12743581 www.bgdnes.bg

Българи изобретиха минитиква

Най-големите размери достигат до 3 килограма 

По-лесно се готви, съхранява и пренася 

Най-малките тикви показаха в пловдивското село Цалапица.

Миниатюрните плодове са отгледани от Мария Николова, която направи уникалното откритие благодарение на два изцяло нови сорта. Тиквите са от вида "Мини цигулка" и "Мускатна" и с големината си тотално противоречат на приказката за Пепеляшка, от която знаем, че от тиква може да бъдe направена дори каляска. Най-големите размери и на двата вида достигат максимум до 3 килограма.

"Напоследък тенденциите за тиквите са да не бъдат толкова големи. Причината за това е, че едно домакинство не може да изяде гигантска тиква с размери от над 20 кг. Освен това логистиката на по-малките плодове е много по-лесна", сподели пред "България Днес" агрономът Мария. По думите й заедно с мъжа й разработили новите сортове за по-голямо удобство. Според семейството все повече навлизат у нас и онлайн магазините за плодове и зеленчуци, а за тях е по-трудно да съхраняват по-големи тикви, както и да ги транспортират след това. Николова разкри, че при миниатюрните сортове особено важна е гъстотата на засаждане. При вида "Мини цигулка" тя трябва да е не повече от 700 растения в декар, а при "Мускатна" да не надвишава 350-400 растения на декар.

Реклама

Решени да покажат своето откритие, в края на септември Мария и мъжът й организират събитие в селото, на което канят фермери, търговци и преработватели.

"Искахме да покажем на хората какво успяхме да създадем и сме щастливи, че провокирахме толкова огромен интерес. По време на събитието поканихме и едни от най-добрите шеф готвачи в България, които направиха много интересни ястия с тиква и демонстрираха най-различни техники", развълнувано споделя Николова. По нейни думи целта на готвачите била да покажат на посетителите е, че освен десертите с тиква тя е приложима дори и във висшата кулинария.

"Едно от най-интересните ястия беше суши от тиква. Освен това кулинарите използваха малките тикви като купички, в които бяха направили от плода сос велуте с пяна от пармезан. Идеята много се хареса на посетителите, които откриха много идеи за рецепти, различни от тиквеник или печена тиква", заключи пред вестника Мария, която подчерта, че новите сортове са хибридни и именно заради това всички тикви са еднакви по сладост и консистенция.

Кебап в тиква

Най-удобният вид за тази рецепта безспорно е тиква от вида "Мини цигулка". Лукът се нарязва на полумесци, а месото на хапки. Може да ползвате всякакво месо - свинско, пилешко, телешко. Гъбите се нарязват на едри парчета. Всичко се запържва във вино, докато не изври. Готовата смес се пълни в почистената от семки тиква, която се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за час и половина.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама