Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12363236 www.bgdnes.bg

Какъв принтер да изберем за вкъщи? advertorial icon

Всеки от нас поне веднъж е използвал принтер в офиса, копирния център или някъде другаде. Но когато става въпрос за закупуване на уред за вкъщи, мнозина започват да четат безброй статии, форуми. Става така, че все повече и повече се объркват в мненията на поддръжниците на различни технологии. В статията са подбрани няколко съвета за перфектния избор на домашни уреди за печат, които можете да закупите на топ цени.

Какви видове принтери има

Първото и най-важно нещо, което трябва да решите, е технологията на печат. Известно е, че повечето домашни машини попадат в две категории – лазерни и мастиленоструйни:

1. Лазерният печат се основава на статично електричество. Лазерът проектира желаното изображение или текст върху отрицателно заредения барабан, създавайки неутрално заредени зони върху него. Отрицателно заредените частици тонер прах след това се привличат към тези области и се прехвърлят към положително заредената хартия. В края на процеса нагревателна ролка фиксира изображението върху носителя при температури до 200 ° C – ето защо, отпечатъците, излизащи от лазерния принтер, са винаги топли.

2. Мастиленоструен печат, направен с течно мастило. Печатащата глава се движи по листа и разнася мастилото върху хартията за отпечатване. По време на производството на печат, микроскопични капки мастило се изхвърлят от множество дупки (дюзи) в печатащата глава на различни интервали. В същото време технологията за мастиленоструен печат се разделя на два вида – термична мастиленоструйна (мастилото се изтласква върху носителя поради тяхното нагряване и разширяване) и пиезоелектрическа (мастилото се изтласква чрез предаване на електрически импулс).

Моделите на различните марки разполагат със скорости и функции за цветни изображения, както и много други екстри по време на употреба. Донякъде качеството зависи от цената, но също можете да откриете бюджетни домашни принтери с комбинирани графики и възможност за сканиране на документи и изображения.

Кои характеристики да гледаме при избора на принтер

Преди да закупите домашен принтер, не забравяйте да оцените неговите размери и предварително да определите къде точно ще стои. Може да се окаже, че в стаята има само едно свободно място и закупената домашна джаджа просто не се побира там.

Не забравяйте и за съвременните технологии. Времената, когато домашните устройства трябваше да се свързват директно към компютър чрез кабел, отдавна са отминали. Има много модели с поддръжка на Wi-Fi, включително доста бюджетни. Можете да ги поставите навсякъде в апартамента, да ги свържете към рутер и след това да изпращате файлове за печат не само от настолни компютри и лаптопи, но дори от телефони и карти с памет. Различните модели използват определени консумативи за разпечатване, които трябва да осигурите след покупката на домашен принтер.

Кои модели са подходящи за нуждите у дома

Нека разгледаме някои от най-популярните и предпочитани модели:

- Xerox – най-добрият приятел на студентите и счетоводителите. Това е евтино и удобно устройство за широк спектър от задачи. Лесно можете да го транспортирате със себе си и можете да го използвате по всяко време;

- Epson – компактно, но красиво устройство от известен производител. Всички предимства на мастиленоструен принтер на едно място – евтин печат на документи, възможност за работа с лъскави изображения;

- Canon – ако имате нужда от малко повече от отпечатване на текстови документи, моделите на Canon са перфектни за вас. Сред тях можете да откриете надежден четирицветен лазерен принтер, който ще ви помогне да отпечатате диаграми, презентации и други материали в цвят.

Има още хиляди модели домашни устройства, които ще ви свършат чудесна работа, в зависимост от вашите нужди и бюджет.

Реклама
Реклама
Реклама