Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12363053 www.bgdnes.bg

Наставниците във "Фермата" Бети и Ники: Храненето без месо не е здравословно

Пандемията показа, че хората днес живеят в паника, стрес и лабилно здраве

Кои са те

Бети и Ники Василиеви са наставниците в предаването "Фермата 8", което започва на 3 септември по Би Ти Ви под мотото "Мостът на времето", сниман на язовир "Диканя". Семейството са собственици на ферма с над 1200 животни и първите у нас производители на телешко биомесо. През 1994 г. избират селския живот, близо до природата и заживяват в родната къща на Ники. Наричат я Дивата ферма, а с продажбата на апартамента си в Пловдив купуват първите си 16 крави. Имат три деца.

- Бети, Ники, вие ще посрещнете нови и стари участници във "Фермата" под надслов: "Мостът на времето". Ако трябва да се обърнете назад във времето, за какво мечтаехте и сбъдна ли се то днес?

Реклама

Н. - В професионален план това, за което сме мечтали, се сбъдна. Създадохме най-голямата биоферма у нас за отглеждане на говеда за месо, закупихме и достатъчно земя, за да бъде фермата ни устойчива и за следващите поколения. Постигнахме повече от това, за което сме мечтали, защото успяхме да затворим цикъла и да построим и първата в България сертифицирана биокланица и преработвателно предприятие. Преди 28 години не сме си и помисляли, че можем да постигнем това. А що се отнася до уменията, които придобихме - те са уникални и смело можем да твърдим, че създадохме наш модел. Няма друга ферма с такива мащаби, която да се управлява по този начин в България. Успяхме да съчетаем стария, традиционен начин на отглеждане с новите тенденции за развитие на пазара. Друго важно нещо, което постигнахме, е, че успяхме да получим признателност от обществото чрез популяризирането на нашата професия и начина ни на живот. И така младите хора разбраха, че за да бъдеш фермер в днешно време, се изискват много знания, умения и постоянство. И че това е една от най-достойните професии, откакто свят светува. Междувременно запазихме всичките си стари приятелства и създадохме много нови. Ние сме едни щастливи хора в това отношение.

- Ако децата ви (които са бъдещето от този "Мост на времето") не искат да продължат вашата работа и заминат за чужбина да търсят мечтите си, ще ги спрете ли?

Б. - Ти не може да го спреш на входа, трябва така да го възпиташ от първия ден, че да не иска да тръгне за чужбина. Ако си пропуснал възпитанието първите 20 години, няма как да го спреш на 21 и да кажеш: "Недей отива!". За да задържиш един човек, в днешно време са необходими няколко условия: да му покажеш красотата на мястото, където живее, и то по начин, който той да му помогне да го обикне, да му създадеш уменията, които трябва да притежава, за да е най-добър в професията, която може да практикува на това място, да му покажеш красотата на дадената професия и да го научиш да бъде най-добър в нея. Предимството в днешно време е, че не е необходимо да живееш и работиш в "центъра на цивилизацията", за да те видят и оценят, това може да го постигнеш от всяка точка на света. Да спреш децата, които са тръгнали да вървят по път, който не ти харесва на теб, е грешно. Правилното е да ги възпиташ така, че твоят път да стане техен и те просто да го продължат там, където ти си спрял.

- Кои от вашите наставници ви помогнаха? Учихте ли се от грешките си?

Н. - Ние не сме имали истински наставници, които да са минали по този път. Помогна ни един прозорлив, безкрайно добър и много умен човек, който днес не е между живите - Владо Богданов. Той ни откри преди 23 години и ни даде силата и куража, като ни увери, че вървим в правилната посока. А що се отнася до грешките - основно от тях се учихме, както и от грешките на другите ни колеги, за съжаление ги повтаряхме много пъти.

- Вие сте първите в България производители на телешко биомесо. Имате ли приятели вегани, какво мислят те за фермата?

Б. - В днешно време има много причини да си веган или вегетарианец. Не сме съгласни, че храненето без месо трябва да се нарича здравословно. Истински здравословното хранене е човек да консумира храни, които се намират около него, преди всичко биологично чисти и в умерени количества. Една от причините хората да стават вегани и вегетарианци е, че няма чисти храни от животински произход. Другата причина е, че всички залитат по източните религии. Някои смятат, че уж по този начин "спасяваме планетата", а и стана модерно да си веган. Нито една от тези причини не отговаря на физиологията на нашето тяло. Ако преди хилядолетия хората бяха вегани, те нямаше да се разселят по света, а трябваше да живеят само в джунглите на Африка, където има целогодишно изобилие на пресни плодове. Веганството в днешно време е възможно благодарение на комуникациите и транспорта, така че то не е естествено състояние на човека. В миналото вегани и вегетарианци са били само монасите и светите подвижници. Един удивителен пример е нашият св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец, който се хранил само с корени и див мед, но като него са единици. Аз лично постя 6 месеца от годината - спазвам всички пости, включително тези в сряда и петък. През останалото време обичам да ям месо. Опитвам се да възпитавам така и децата си, докато са малки, а после, като станат големи, те сами да решат.

Реклама

- Как ще реагирате, ако децата ви сключат брак с вегани, които не искат да продължат вашите традиции?

Н. - Имаме доста деца, все някое ще се ожени за "нормален" човек. Ако ни поставят пред свършен факт, ще кажем нашата гледна точка, но в крайна сметка ще се опиташ да го приемеш - ако можеш, разбира се. Освен това веганството не е избор веднъж и завинаги. Ако е свързано с религиозни убеждения, просто го приемаш. Когато бях малка, моята баба се беше врекла да не яде месо и го изпълни. Откакто я помня, тя постеше и ходеше редовно на църква. Тя ми беше пример за истинско смирение, всеотдайност и любов към Бог и ближните.

- Кога се връщате в големия град?

Б. - В големия град ходим само по работа и много рядко за забавления. Не ни харесва атмосферата там. Хората, които живеят в София и прекарват всеки ден по 2 часа в колата си сами, ги съжалявам, ние никога не бихме го направили. Що се отнася до почивката, ние обичаме да обикаляме по света и да откриваме нетрадиционни места - били сме в Перу, Нова Зеландия, Австралия и др. Когато обикаляме по света, задължително посещаваме и ферми, за да видим на място какво правят нашите колеги.

- На какво ви научи ковид пандемията?

Н. - Че хората днес живеят в голяма паника, много стресирани и с изключително лабилно здраве. В миналото какви неща са преживявали, ние сега се сепнахме от един вирус.

- Какво бихте посъветвали участниците в предстоящия осми сезон на "Фермата"?

Б. - Въпреки че това е една игра, ние гледаме на нея по различен начин. Мисията ни е максимално правдиво да покажем ежедневието и трудностите, с които се сблъсква един фермер. За истинския фермер наградата не е някой да ти даде 100 000 лева, а да направиш така, че с труда и уменията си сам да ги изкараш. На това ще се опитаме да научим участниците.

- Ако победителят в този сезон олицетворява "новото" време, какви качества се изисква да има той?

Н. - Основните качества за един победител във всички времена са едни и същи - трудолюбие, честност, всеотдайност, постоянство.

Реклама
Реклама
Реклама