Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12354616 www.bgdnes.bg

Небивал урожай от сливи за ракия

Вървят по 50 ст. за килограм

Търговията е в разгара си, най-търсени са сини, жътварки и "Стенлей"

Небивал урожай удържа цената на сливите за ракия почти колкото миналата година.

Между 50 и 60 стотинки върви килограмът, което е с 10-ина стотинки повече от миналата година, показа проверка на "България Днес" сред местни производители и тържищата за плодове у нас.

Въпреки голямата жега и безводието по места овощарите отбелязват невиждан от години урожай и дори счупени под тежестта на продукцията клони. Най-търсени и тази година са сините сливи, "жътварките" и сорт "Стенлей".

Реклама

Производителка от Първомай се похвали с добив от над 20 тона, които продава на 50 стотинки. Освен за варене на традиционната домашна ракия, жената предлага сливите си също за компот, сладко и мармалад. На същата цена се предлагат сливи "Стенлей" и в Айтос.

Друга сливарка е обявила по-висока изкупна цена - 60 стотинки за продукцията си от овощната градина в Шумен. За сметка на по-високата сума дамата предлага безплатно мелене и отделяне на костилките.

Водени от социалистически лозунг "Да не оставим неодрусана слива в нашето село", немалко земеделци са обявили и цени по 70 и дори 80 стотинки за килограм продукция. Най-скъпи са сливите в Козлодуй, сочат стотиците обяви в социалните мрежи и различни онлайн платформи.

Специалистите съветват в съдовете за сливи да се слагат само узрели и здрави плодове. Не бива да се пускат там повредени, позагнили или сплути сливи, защото могат рязко да влошат качеството.

Съдът не бива да се препълва с плод, за да не излиза пяната навън. Добре е нивото на материала за ферментиране да бъде поне 10-15 см под отвора. А със захаромер се измерва захарността, която може да се покачва допълнително със захар и вода в съотношение 1:3.

Реклама
Реклама
Реклама