Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/12336418 www.bgdnes.bg

Десислава е №1 с 3-етажна погача

На фестивала "Бабините гозби" 

Цял ден меси в кухнята, за да спечели състезанието 

Майстор на най-вкусните погачи е 39-годишната Десислава Славова от монтанското градче Вършец.

Фестивалът "Бабините гозби" в родния й град събра хора от цялата страната, които се бориха за първото място в състезанието за най-вкусна питка. Но кулинарната изкусителка Деси доказа, че няма по-добра от нея, и с лекота спечели надпреварата.

Реклама

"Реших да участвам в състезанието и да представя два вида погачи - сладка и солена. Журито много се впечатли от солената, защото тя беше на три етажа, цялата декорирана с розички. Сладката беше обикновена", сподели специално пред "България Днес" Десислава, която е родом от курортното градче, но живее и работи в столицата. По думите й цял ден се вихрила в кухнята и месила вкусните питки, за да участва в кулинарната надпревара.

По обичай на 40-ия ден след раждането на бебето се прави погача. Задължително обредният хляб е сладка пита, върху която се поставя бяла кърпа.

"Често се правят погачи и за сватби. Най-често отгоре като декорация се изписват имената на влюбените, украсяват се с розички и сърчица, понякога се правят преплетени годежни халки или чашки от шампанско", разказва Славова. Тя разкри, че месенето на вкусните питки не е просто хоби за нея, но и мечтаната професия, която работи. В кухнята се усъвършенства сама, като измисля най-различни нови рецепти и разнообразява с декорациите им. За да направи дизайна на дадена погача, е необходимо просто да види снимка и ръцете й започват да творят сами.

"Приготвянето на погачата е дълъг и сложен процес. Всичко зависи от украсата й, защото тя е най-важната и прецизна част, която отнема доста от времето. За да се получи една вкусна и красива питка, трябват поне 4 часа. Тестото първо трябва да се замеси, след което да остане определено време, за да втаса. Когато това се случи, хлебната топка трябва да се оформи и да се изпече. Най-накрая, когато изстине, да се декорира внимателно", обясни пред вестника Десислава.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама