Шефката на хлебопроизводителите Мариана Кукушева: България няма да остане без хляб

Мит е, че насъщният се прави от фуражна пшеница
"Категорично няма да има производствена криза в България. Страната ни няма да остане без брашно, няма да останем и без хляб!"
Това заяви специално за "България Днес" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, и припомни, че сме първенци в света по производство на зърно на глава от населението. По думите й зърненият баланс у нас е достатъчно висок, за да гарантира износа на хляба и вътрешното му потребление. Кукушева разкри, че новата очаквана реколта е от 7 млн. тона пшеница, която сега отлежава и тепърва ще се обработва.
"В България е невъзможно да се произвежда хляб от украинска пшеница. Причината за това е, че тя не отговаря на изискванията, които имат нашите митничари за производството на брашно за хляб. А при тази инфлация и високите цени на пазара никой няма да купи нещо, което е със съмнително качество", коментира шефката на браншовия съвет. Според нея българският потребител е обучен и търси продукт, който е с най-високо качество. Именно затова у нас има 68 вида хляб, всеки от които се произвежда по различна рецепта и се продава на различна цена.
"Митът, че хлябът у нас се прави от фуражна пшеница, е абсолютна измислица. България е износител номер едно на хляб за балканските страни и се продава в европейските вериги. Това значи високо качество и добри цени", обясни още Кукушева. Тя подчерта, че тестеното изделие се произвежда от пшеница, която е с най-добри хлебопекарни качества с много високо протеиново число.
"Както знаете, хлябът вече се продава с 20% по-ниска цена. Всички видове - и луксозни, и обикновени, с квас, без квас, с мая или без, както и с технологични добавки като олио, масло, соев лецитин, са намалени. Нула процента ДДС", заключи пред вестника Кукушева.