Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11511629 www.bgdnes.bg

Хакери атакуват и АЕЦ "Козлодуй"

Данните сочат, че "Български пощи" са ударени от руснаци

Министърът на електронното управление Божанов наблюдавал ситуацията в атомната електроцентрала

Хакерската атака над "Български пощи" се оказва, че не е изолиран случай. АЕЦ "Козлодуй" също е претърпял кибератаки малко преди започването на войната в Украйна, а Държавната агенция за бежанците и тя е попаднала под прицела на неизвестни до момента хакери. Според министъра на електронното управление Божидар Божанов зад атаките най-вероятно стоят руски хакери, тъй като от началото на военните действия в Украйна кибератаките на българска територия, а и на някои други източноевропейски страни рязко са скочили, а и извлечените данни от кибернападенията сочат към руски източници. Правени са опити да бъдат атакувани и други български институции, но те са реагирали бързо и са се справили с проблема, коментира още Божанов. Днес предстои да бъде свикан извънреден съвет по киберсигурност.

Реклама

Опити за кибератаки са засечени в АЕЦ "Козлодуй" и Държавната агенция за бежанците. Това уточни пред Bulgaria ON AIR Васил Величков, съветник на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. Опитите обаче са били безуспешни.

Атаката над Агенцията за бежанците има подобен почерк като тази над "Български пощи", но са използвани различни инструменти. В случая става дума за огромен набор от лични данни и чувствителна информация, свързани дори със системите на МВР, пояснява Величков.

Що се касае до АЕЦ "Козлодуй", ситуацията е засечена още преди да започне войната в Украйна. "Няма яснота в колко администрации е проникнато или има позиционирани атаки, които чакат да бъдат активирани", подчерта Величков пред Bulgaria ON AIR. От думите на съветника на вицепремиера стана ясно, че самият министър Божанов е прекарал цяла нощ в АЕЦ "Козлодуй", за да следи ситуацията.

По време на кибератаката са установени доста сериозни рискове в информационната сигурност на част от помещенията, в които работи персонал денонощно, и системите, които те използват.

В рамките на първия ден от хакерската атака са били взети мерки и всички рискови точки са били сведени до минимум. Тази кибератака е била пресечена още в зародиш, но опасността остава сериозна особено към структури с отчайващо ниво на киберзащита. "България Днес" се опита да се свърже с АЕЦ "Козлодуй", за да попита дали има нанесени щети, дали са взети мерки, за да бъде предотвратена следваща атака, но отговор не бе получен.

Самият министър Божанов коментира пред Нова тв, че нивото на киберсигурност в страната и конкретно това на "Български пощи" е отчайващо. Причините за това са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа. Това са недопустими грешки. "Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството", коментира министърът на електронното управление.

Реклама

"Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим с доказателства хипотезата за руския източник на атаките. Данните, които имаме обаче, сочат натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай или Америка, зад него може да стои руски хакер или руско IP, а зад него пък да е севернокорейски хакер", обясни Божанов. Министърът потвърди, че Държавната агенция за бежанците също е попаднала под прицела на известни към момента хакери.

Днес министър Божанов ще свика извънреден съвет по киберсигурност. На него ще бъдат обсъдени мерките за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. По думите на Божанов кибератаката срещу "Български пощи" има връзка с войната в Украйна (виж карето). Предстои да бъде подето разследване от киберспециалисти, които да установят кой стои зад хакерските атаки, дали са руснаци и дали всичко това е свързано с подкрепата, която България показва към Украйна.

 Връзка с войната в Украйна

"Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерството на електронното управление, нито от ДАНС. Ще променим това нещо", уверява министърът на електронното управление Божанов

Опитите за кибератаки у нас са нараснали многократно от началото на войната, а държавата трябва да повиши нивото си на киберсигурност.

Пред "България Днес" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов категорично отрече да е имало кибератака срещу атомната електроцентрала.


Михов потвърди за посещението на министъра на електронното управление в централата, но по думите му причината за визитата му не е била хакерска атака. "Той искаше да се запознае със системите, с които работим, по какъв начин се защитаваме и евентуално да се помисли за подобрението на киберсигурността на атомната централа.. Това заяви Наско Михов пред вестника. Той е категоричен, че хакерска атака не е имало.

Реклама
Реклама
Реклама