Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11510309 www.bgdnes.bg

3 минути е сирената за въздушна опасност

С "Внимание! Внимание! Внимание!" започват предупрежденията 

Четири вида са звуковите сигнали за начало и край на заплахи

Четири вида са сигналите за ранно предупреждение и оповестяване в България. Сирените, както е популярно да бъдат наричани сред населението, са "Национален сигнал за тревога", "Национален сигнал за край на тревогата", "Въздушна опасност" и "Отбой от въздушна опасност".

През март тази година министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отмени теста на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, който трябваше да се проведе на 1 април. Във връзка с военните действия в Украйна и международната ситуация тренировката на 1 април ще бъде отменена, за да не създава паника сред населението, обяви в позицията си шефът на МВР. Въпреки това някои градове като Шумен, Петрич, Велинград, Симитли и други решиха да тестват сирените си. Всеки сигнал беше пускан за не повече от 10 секунди, а от полицията на няколко пъти призоваваха жителите да запазят спокойствие и да не изпадат в паника.

Реклама

От години много хора недоволстват, че звуците и гласовете от сигналите са неразбираеми, а други признават, че изобщо не са запознати кой за каква опасност съответства.

Днес ви представяме четирите вида сигнали с тяхната продължителност и сила на звука.

Националният сигнал за тревога предупреждава за природни бедствия и ако хората трябва да се евакуират вследствие на тях. Той представлява непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 3 минути със скокообразно изменение на честота от 700 до 1000 херца с период на повторение 8 секунди. Предава се по акустични сирени в градовете София, Варна, Враца, Бургас, Русе, Плевен, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Монтана, както и в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй". Излъчва се при бедствие, а два пъти в годината за тренировъчни тестове - в първия работен ден на април и октомври в 13 часа.

При националния сигнал за край на тревогата има минимални разлики спрямо този за начало. Вторият представлява непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 2 минути с честота 450 херца. Сирените са разположени в същите населени места и тренировъчните тестове са по същото време на годината.

Сигналът за въздушна опасност е предупреждение за война и произтичащите от нея действия. Той се различава от този за национална тревога. Представя се чрез непрекъснат вой от акустични и електромеханични сирени с продължителност 3 минути с плавно изменящ се звук през 15 секунди с честота от 100 до 450 херца. Предава се чрез акустични и електромеханични сирени, които са разположени на територията на цялата страна. Сигналът се излъчва при необходимост и всяка година на 2 юни в 12 ч. на обяд - за отдаване на почит на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България.

При отбой от въздушна опасност непрекъснатият вой от електромеханични сирени е с по-малка продължителност - 2 минути, и с честота 450 херца.

Сигналите се разпространяват и излъчват посредством Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия чрез акустични сирени, подсистема на автоматизираната система за оповестяване на пожарната чрез електромеханични сирени, програмите на БНТ, БНР, операторите на радио и телевизионни програми с национално и регионално покритие, радиотранслационните възли/уредби, инсталирани в населените места, и локалните системи за оповестяване, изградени в потенциално опасните обекти.

А какво всъщност казва гласът от сирените? По време на профилактика гласово съобщение се повтаря три пъти - "Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка". След това отново три пъти се изрича "Ще чуете националния сигнал за тревога". Следва звуковият сигнал, последван отново от тройно гласово съобщение: "Ще чуете националния сигнал за край на тревогата". Идва ред на другия вой на сирена, а за финал гласово съобщение пак е повторено три пъти: "Внимание! Внимание! Внимание! Край на техническата проверка".

Реклама
Реклама
Реклама