Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11503027 www.bgdnes.bg

Лорина Камбурова оживява на големия екран

Последният филм с нейно участие – "Блаженият", тръгва от 3 юни

"Идеята да излъчим последния пълнометражен филм, в който участва покойната Лорина Камбурова, е да го направим на годишнината от нейната кончина - 27 май. Лорина бе изключително талантлива и в нейна памет е този филм."

Това споделя режисьорът на филма "Блаженият" - Станимир Трифонов, като премиерата ще е в Русе, където е заснета лентата.

Реклама

На голям екран филмът ще тръгне от 3 юни. "Блаженият" е базиран на книгата на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец" и е по действителен случай - през 1939 г. в България, в хотел "Солун" в Лом, отсяда бъдещият американски президент Джон Ф. Кенеди. Двете главни роли са поверени на дебютантите на голям екран Александър Тонев и покойната Лорина Камбурова.

"Това е една психологическа любовна драма. История за 9-годишния Боби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с Кенеди, за революционното му откритие - лекарство за най-страшната по онова време болест - туберкулозата."

Сценаристът Емил Андреев споделя, че момчето Боби е реално съществуващо и той го е срещал няколко пъти през живота си. Прототипът в лентата на сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка, която днес е на 92 години и живее в ломското село Мокреш.

Снимките на продукцията стартират през 2018 г. и протичат изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век, а благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов филмът ни пренася в няколко епохи. В лентата освен Лорина Камбурова участват Александър Тонев, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов, Свежен Младенов.

"С филма искаме да кажем, че Лорина не е забравена и няма да бъде забравена. Дните на снимките за нас бяха невероятно изживяване", казва още Станимир Трифонов.

Лорина Камбурова си отиде от този свят след прекарана тежка коронавирусна инфекция.

Реклама
Реклама
Реклама