Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/11478000 www.bgdnes.bg

Световният шампион от барманство Васил Колев: Забърках коктейл с екстракт от манатарка

На барманите им е забранено да говорят за политика 

КОЙ Е ТОЙ

Васил Колев е роден през 1973 г. във Варна. Завършил е Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел, но съдбата го отвежда по съвсем различен път. През 1995 г. избира своята нова професия - барман. През 2011 г. печели първото си световно признание. След това следват още титли и множество успехи. От 2 г. насам Колев е зам.-председател на Българската асоциация на барманите. Освен това е и квалифициран треньор по барманство и бариста.

- Г-н Кoлев, как се запалихте по барманството?

- Всичко започна съвсем случайно, без да го планирам. Завършил съм Музикално училище за фолклорни изкуства със специалност гайда. Но след като преминах казарма, годините и ситуацията в България бяха такива, че музикантите у нас нямаха много голяма перспектива. Постоях около два месеца без работа и през цялото време се чудих с какво и как да продължа живота си. Накрая реших и се записах на курс по барманство. Така започна моята кариера - много случайно, но след време разбрах, че ми харесва и искам да се занимавам по-професионално с тази дейност.

Реклама

- Какво е чувството да сте барман №1 в света?

- Спечелих световната титла по барманство 4 пъти - 3 с алкохолен коктейл и веднъж с безалкохолен. Това за мен е много голяма отговорност, тъй като най-лесно се постига първият медал и най-трудно следващите. За да достигна и задържа това ниво, положих наистина много дългогодишни усилия.

- Как да се подготвим за световно състезание по барманство?

- На първо място барман, който участва на такъв форум, трябва да притежава много голям опит, за да има комплексен поглед в професията. Трябва да е много добре подготвен - както теоретично, така и практически. Имах тази подготовка, защото започнах да работя зад бара през 1995 г. и никога не съм спирал да го правя, и то с желание. Различните ми титли са в различни видове коктейли. Важно е да отбележа, че в световното състезание има доста строги правила. Всяка година се тегли с жребий коя страна с какъв вид коктейл ще участва - десертен, аперативен, шампански, дълъг коктейл или фенси коктейл. Преди състезанието има срок от 3 месеца, в който организаторите изпращат списък с позволените съставки и критериите, които всеки състезател трябва да изпълни. След това участниците е необходимо да изпратят една авторска рецепта, която ще подготвят, без право да я променят. Ако се установи, че коктейлът е копиран, състезателят директно се дисквалифицира.

- С какво друго се занимавате освен барманството?

- От две години съм щатен учител в Професионалната гимназия по туризъм "Професор д-р Асен Златаров" във Варна. Преподавам по практика - сервиране и барманство, и в последно време се занимавам предимно с подрастващите млади бармани, защото това е бъдещето ми и целта, която трябва да преследвам, ако искам да се развивам в барманството. Да предавам опита и знанията си на подрастващите. Скоро проведохме и състезание за най-добър млад барман на тема "Съвременна интерпретация на лимонада". На пръв поглед звучи много елементарно, но по-късно всички участници разбраха, че не е така.

- Може ли да издадете някоя от тънкостите на занаята?

- Тънкостите са много и както казах по-рано, барманът трябва да е добре подготвен и на теория, и на практика. Има видове алкохол, които са доста силни, и ако се изпият в чиста форма без разредител, като абсент например, могат да повредят хранопровода на даден човек. Има и ром, който е над 75,5% алкохол и се поставя най-отгоре на коктейл "Зомби" с цел да се запали. Ако барманът не знае как да го поднесе правилно на клиент, може да се получи много опасна ситуация.

- Какви качества трябва да притежава един барман?

- Задължително добрият барман трябва да бъде и много добър психолог. Това е много важно, тъй като човек влиза в заведение не само да консумира, но и да релаксира. Много често клиентите споделят проблемите си, така че барманът трябва да се научи как да реагира в различните ситуации. Освен това всеки служител трябва да е наясно с правилата за комуникация с даден клиент. Не трябва да се навлиза в теми, които да създават спорове. На барманите им е забранено да говорят за политика, тъй като тази тема в съчетание с алкохол не завършва добре. Трябва да останат в неутрална зона, която да предразположи клиента, но и да не създава конфликт. Това може би е най-сложната част в занаята - да не се заема страна в нито една ситуация.

Реклама

- Наистина ли има значение как се налива бира и защо?

- Да, разбира се, че има значение. Първо бирата задължително трябва да бъде много добре изстудена, а когато се налива, трябва да бъде по-внимателно, или чашата да е на 45 градуса спрямо бутилката. Целта е да се запази газировката.

- Имало ли е коктейл, който да ви затрудни по време на вашата практика?

- Няма коктейл, който да ме затрудни в приготвянето му. По-скоро има техники, които са малко по-трудно изпълними. Понякога се налага използването на по-нестандартна техника, което задължава всеки барман да е запознат с необходимите инструменти. Например когато се използва сифон за газиране, барманът трябва да знае да сложи въглероден двуокис, а не райски газ за сметана, защото би повредил сифона и няма да се получи желаният ефект.

- Кой е най-нестандартният коктейл, който сте приготвяли?

- През 2010 г. в Прага, Чехия, на конкурс за безалкохолен коктейл съчетах екстракт от манатарка със сироп от арония. Вкусът беше много екзотичен и запомнящ се. Освен това веднъж съчетах кисело мляко с алкохолен коктейл и се получи доста добре. Много обичам да експериментирам с различни и нестандартни коктейли.

- Кои са най-добрите пиячи - мъжете или жените?

- Лично аз не бих разделил хората, които обичат да пият, на мъже и жени. Причината за това е, че в моята дългогодишна практика съм виждал мъж, който може да пие до сутринта, както и жена, която може да надпие поне трима мъже.

Реклама
Реклама
Реклама