Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10917311 www.bgdnes.bg

Вносителят на зеленчуци и плодове Руси Матракчийски: Търговците на дребно спекулират с цената на краставиците

По 4,50 лв. най-много вървят в момента на борсите, цените ще паднат, като се стопли 

КОЙ Е ТОЙ

Руси Матракчийски е вносител на зеленчуци и плодове от целия свят. Допреди няколко години се занимава с производство. В бранша е от около 20 години. "България Днес" разговаря с него за рекордно високите цени на краставиците и пред какви трудности са изправени хората в сектора.

Реклама

- Г-н Матракчийски, свидетели сме на рекордно високи цени за килограм краставици. На места се продават по 7-8 лева. Какви са причините за това сериозно поскъпване на зеленчука?

- Най-скъпата борсова цена през последните седмици е 4,50 лева. Оттам нататък търговците на дребно спекулират с тази цена. Поскъпването се дължи първо на ниските температури, които бяха доскоро. И оттам на липсата на производство в България, което е причинено от скъпото отопление на оранжериите - ток и газ се вдигнаха няколко пъти. Това доведе до отказа на производителите от зимни култури в оранжерия. Просто ги затварят, защото зимното производство не е рентабилно. Но основната причината за поскъпването на краставиците у нас е, че в Гърция и Испания беше много студено. Паднаха температурите, падна и добивът. Получи се липса на продукция. Доколкото знам, сходно беше положението и в Нидерландия, която също е добър производител.

- Това ли са страните, от които основно внасяме краставици за българския пазар?

- Да, главно от Гърция и Испания, в частност от Турция, но там няма такова качество. В същото време не трябва да сме песимисти за българското производство. По мои наблюдения то започва да се възражда. Големият проблем е, че липсва помощта от държавата. Колкото и да имат желание, родните производители са неконкурентоспособни на тези от Гърция и Испания, ако става въпрос примерно за краставиците. Тук, за да отгледате краставица, имате поне 40 дни до бране. Трябва да бъде отоплявано всеки божи ден, като температурата трябва да бъде минимум 15-16 градуса. Както си спомняте, температурите бяха паднали до минус 10 градуса и в такива условия стъклена оранжерия се стопля много трудно.

- Как трябва да помага държавата?

- Няма енергийни помощи и субсидиите не отговарят на реалността. Не за може за зимно производство на краставици и за лятно производство на краставици, които са несравними, да има една и съща субсидия за декар площ. Затова и производителите предпочитат да направят две реколти през лятото или една през лятото и една през есента, отколкото да правят през зимата, когато разходите за отопление са много по-големи.

Реклама

- Тоест тази празна ниша, която се оформя през зимата, се запълва с продукция от чужбина?

- Да. Но българската краставица е най-качествена и най-вкусна.

- На какво се дължи това?

- На климат, общо взето. Българските плодове и зеленчуци са най-вкусни. Въпросът е, че трудно ги произвеждаме и трудно ги вкарваме в качествен контрол. Ние в България сме най-гъвкави и най-много запазихме цената на краставицата. В Испания цената достигна до 3 евро на едро. Трябва да отчетем и че цените се запазиха, защото няма голямо потребление. Ако имаше потребление, не знам тук какво щеше да се случи.

- Ще паднат ли цените, като се стопли?

- Да, ще тръгнат надолу, няма как.

- От около две десетилетия сте в бранша. Преди случвало ли се е да има толкова скъпи краставици?

- Да! През 2008 или 2009 година пак се беше случило. Плодовете и зеленчуците са много динамична сфера. Днес може да са на 5 лева, а утре да ги изхвърлиш.

- Контактувате с производителите на зеленчуци и плодове. Вдигнали ли са се наистина сметките им за електричество?

- Не само производители, но и търговци, фабрики и предприятия. При всички е много страшно положението. Имаше някакви компенсации, но не можеш да плануваш колко ще произведеш, тъй като всеки ден цените са нагоре. Което води до повишаване на цените и кара хората да пазаруват на санитарния минимум, ако мога така да се изразя. Защото растат само цените, но не и заплатите, което няма как да не се отрази на покупателната способност. Няма как хлябът ти да стане от 1 лев на два, а краставицата от 2 лева на пет. Нормално е всеки да си избере да си купи хляб. Това обяснява защо хората вземат по-малко. И вместо да си купи 4 краставици, ще си вземе една. А ако нещо друго му е по-важно, може и без краставица.

- Има ли други зеленчуци и плодове, при които се усеща тревожно повишаване на цените?

- Доматите се опитват да скачат нагоре, но не се получава поради липса на покупателна способност. В момента салатите се вдигат, защото хората с оранжериите няма как да издържат. Като си ги садил, щеш - не щеш, ще ги гледаш. Доматите са 100% внос от чужбина в момента - от Чехия и Испания.

- Защо няма български домати? Отново ли заради цените на тока?

- Няма насадена българска продукция. Тепърва ще започват да садят, за да може да плащат по-малко за отопление. И салатите също се внасят в момента - от Гърция и Италия. Ако останем само на български салати, цената за бройка ще е 2-3 лева. Важното е да не се вдигат цените в чужбина, защото няма сила, която да ги спре, и това ще се отрази и на нас. България не е кой знае какъв консуматор, за да регулираме цени. През лятото килограм български домати държи около 3 лева, тъй като родният производител си цени стоката. Но разбирам купувачите - днес взимаш хикс сума и пазаруваш, а утре пак взимаш хикс сума, а цените в магазина са двойни. Стигаш до момента да даваш пари за най-важното - да си платиш кредита, да си облечеш детето и т.н. Казваш, че не е задължително да имаш шопска салата на масата, като можеш да изкараш и старата туршия.

Реклама
Реклама
Реклама