Хумористът Венци Мартинов: Ще правя щурци на туршия!

Не бих експериментирала да ги ям, признава Нора Недкова
"Ако ни разрешават да ядем домашни щурци, трябва да го правим по български. Затова ще ги приготвям на туршия, компот или сладко. Изненадан съм, че през вековното ни съществуване не сме обръщали внимание на тази диетична и нискокалорична храна."
Това заяви с усмивка пред "България Днес" хумористът Венци Мартинов. Шеговитото му изказване е по повод официалната информация, че Европейската комисия разреши пускането на пазара на домашни щурци (Acheta domesticus) като нова храна в ЕС.
Това е третото насекомо, което е успешно одобрено за консумация, след като миналия юли се появи разрешение за изсушения жълт брашнен червей, през ноември и за мигриращия скакалец.
"Проблемът е, че в България няма много домашни щурци и може да се наложи да се насочим към хлебарките. Положително е, че това е домашно приготвена храна, която спада към здравословното хранене. Дори и 25 щуреца да изядем, няма никакъв проблем, така че са подходящи и за диета. Предлагам да се помисли и за още нещо - преди да изядем щурец, преди това да може да ни посвири 2-3 часа на масата и да ни позабавлява", добави в типичния си стил Мартинов.
"Не бих експериментирала да ги ям. Когато бях в Камбоджа и Виетнам, имах възможност да опитам, но дори и тогава не се изкуших. Насекомите ми са фобия и не си представям да ги консумирам. Още повече че в тях няма месо. Всъщност не знам какво точно има в тях", изрази своята позиция пред "България Днес" моделката Нора Недкова.
Според регламента на Европейската комисия домашният щурец ще се предлага изцяло, замразен или изсушен и на прах.