Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10566539 www.bgdnes.bg

Доц. Ангел Кунчев: 12 случая на Омикрон в България

В сряда здравните власти се събират да обсъдят дали да се затегнат мерките

Вариантът Омикрон се разпространява вече и в България. Потвърдени са 12 положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това е станало ясно след секвениране на проби в Националния център по заразни и паразитни болести.

До момента са потвърдени 12 случая - 9 мъже и 3 жени. Всички са от София и само един от случаите от Софийска област. Те са от всички възрастови групи и при всички заболяването минава леко и на домашно лечение, обясни доц. Кунчев.

Реклама

7 от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема, тоест и с две игли. Сред тях има и с "Пфайзер", с "Модерна" и един е с еднодозовата на "Янсен". "По отношение на възрастта. При възрастовата група от 10-12 г. има едно дете. От 15-20 г. са двама души, 20-30 г. са двама, 40-50 г. са двама, 50-60 г. са трима и над 60 г. са двама", посочи още главният държавен здравен инспектор.

Здравните власти не могат да проследят пътя, по който новият щам е влязъл в страната. Повечето контактни не отговаряли на телефоните си, а само при един имало данни, че е се е върнал преди 2 дни от Великобритания. Именно там се появиха първите случаи на Омикрон за Европа.

Пробите от последното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са общо 275. Взети са от 21 области в страната от 41 лечебни заведения.

„Тези проби с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6% са от посзнатия ни вариант Делта. От тук нататък може да почакваме едно значително по-бързо разпространение и постепенно обхващане, докато той стане доминиращ, да го срещаме най-често, така както е в много страни в Западна Европа. Надявамсе се да се потвърди в България по-лекото протичане”, посочи главният държавен здравен инспектор.

Още в първия работен ден за седмицата - 4 януари два експертни здравни съвета се събират, за да обсъдят дали и какви допълнителни противоепидемични мерки да се наложат заради Омикрон. Те ще се съобразят с мерките мерките, които се налагат в останалите членки на ЕС, обясни Кунчев. "Според мен най-важната мярка, даже две вече са предприети. Едната е за групата над 65 г. С решението на МС да се мотивират със 75 лв. към пенсията при вече направена или предстояща имунизация в първото 6-месечие. Другото, което направихме в последния работен ден, че съкратихме срока за бустерната доза, защото не, че могат да се направят кардинални изводи от тези 12 случая, но нито един от тях не е с бустерна доза", допълни доц. Ангел Кунчев.

По думите му това се е очаквало и не е изненада, а страната ни е петата държава на Балканите, в която има случаи на Омикрон.

Заразените са с леко протичане на домашно лечение, при никой не се налага хоспитализация, подчерта доц. Кунчев.

Реклама
Реклама
Реклама