Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10527423 www.bgdnes.bg

Еноти нападат пеликаните в "Сребърна"

Гладни агресори в резервата 

Издигат 242-метрова ограда, която да пази птиците 

Енотовидни кучета нападат гнездата на пеликаните в резервата "Сребърна" край Силистра, алармира екоинспекцията в Русе.

Хищниците атакувала гнездата на птиците, отмъквали яйца и плашели и прогонвали поколенията. Набезите продължават няколко месеца, като вече е заловен единият агресор, но има информация за поне още две енотовидни кучета, които дебнат и нападат в резервата.

Реклама

"Това е хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка. Те живеят в Източна Азия, в Япония, и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи", обясняват от русенската екоинспекция, като посочват, че това животно не е характерно за нашите земи.

В опит да бъдат спасени пеликаните и техните малки край резервата е поставен електропастир. Има и телена мрежа, която се оказва, че не е надеждна. Тези съоръжения не спират набезите на хищниците и ще бъдат предприети нови, далеч по-драстични мерки. Край резервата ще бъде издигната дървена ограда, която ще бъде дълга цели 242 метра, а височината й ще бъде 2 метра. Завършването й трябва да приключи скоро, а очакванията са растителността да я покрие и скоро да не е видима и да не разваля общия изглед на резервата.

Периодично авджии от региона организират ловни излети за енотите, чийто лов у нас не е забранен.

Предстои да бъдат поставени и нови платформи за гнездене, които при необходимост могат да бъдат премествани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама