С диня цери болната кръв Лечителя на Левски

Помага и при пясък в бъбреците
Със сока й се промиват гноясали уши
Освен сочна и вкусна динята може да бъде и изключително полезно природно лекарство, разбира в последните години на предосвобожденска България йеромонах Неофит Калчев. Духовникът от Преображенския манастир край Велико Търново печели прозвището Лечителя на Левски, след като изцерява тежка рана на корема на Апостола заедно с неговия събрат отец Матей Преображенски-Миткалото, с когото забъркват лековит мехлем и избавят от болките Дякона.
Динята се употребява против болна и развалена кръв, пише в прочутия си труд "Народен домашен лекар" Божият служител, който е плод на дългогодишното му проучване на лековитите билки и чудодейната сила на природната медицина. Наред с това любимият плод на мнозина притежава свойствата да атакува катара в червата, бъбречния пясък и камъните в пикочния мехур.
"Когато някому гноясат ушите, да ги промива с динен сок - на ден да се изядат по една диня два месеца. Семките от динята, счукани и сварени, и те помагат против горните болести. Да се подбират зрели дини", пише йеромонахът, сподвижник на Апостола на свободата.
Неофит Калчев описва още десетилетия преди най-известните народни медици лечебните свойства на ечемика. Той служи за лечение на малокръвие, увеличен далак, скрофули, скорбут, подагра, пясък в бъбреците, камъни в мехура.
А. За вътрешни болести - трябва да се счука на дребно като трици. Да се сваряват 4-5 лъжици от ечемика с 1000 г вода - докато остане 700 г отвара. Прибавят се 5-6 бучки бяла захар. Пие се предобед - 350 г. Така се продължава 50-60 дни.
Б. За външни болести се сварява каша и се налага на болните места, докато оздравеят.
Особено внимание йеромонахът от Преображенския манастир отделя на жълъда. Те съдържат желязо и танин. Употребяват се при малокръвие, гной в ушите, скрофули, хемороиди, болки в червата, болки в ставите и костите, нервност, безсъние, охтика, ревматизъм.
"Есенно време си набирайте жълъди от дъб и от цер. Сушете ги, обелвайте горната им кора, попарвайте ги и ги изсушавайте в пещта или фурната. След това ги счуквайте като кафе. Сварявайте по две чаени лъжички с 300 г вода и пийте вместо кафе предобед и след вечеря - със захар. Употребява се дълго време", описва начина на приготвяне и употреба Калчев.
Жълъдите могат да се сваряват и с прясно мляко - за деца и за възрастни. "Който пие това дълго време - завинаги ще бъде весел и здрав!", категоричен е Божият служител.
Лечителя на Левски още в своето време на освободителните борби е открил лечебното действие и на една специална отвара. Взимат се 500 г стари гвоздеи, измиват се с чиста вода и се накисват в 1 литър старо вино. Изпива се на ден по 150 г от това вино, като отново се доливат гвоздеите. Така се пие за усилване на слабокръвните и малокръвните деца и възрастни. Употребява се продължително време.
В комбинация с виното много полезно е и житото. Двете, сварени заедно, се употребяват за налагане на гнойни рани, за да ги пречисти от мръсотията. Житото има изсмукващо действие. Налага се дълго време, докато се пречисти раната. Сутрин и вечер налаганията се сменят. Това средство е изпитано през годините и доказало своя целебен ефект.
Жито и прясно мляко, сварени заедно, е много лека храна за тежко болните. Може и ориз, сварен с прясно мляко - това също е лека (лесносмилаема) храна.
Цикория срещу болна жлъчка
Цикорията цъфти със сини цветове. Сутрин разцъфва, а вечер се прибира.
Употребява се при подуване на черния дроб и жлъчката (атрофия и цироза). Вземат се 20 г от корените и стъблата, сваряват се в 500 г вино или вода. Пие се предобед и след вечеря 50-60 дни.
По същия начин се пие при треска, болки в червата, катар на стомаха, хемороиди с кръв, хипохондрия, малария, жълтеница, запичане на червата, ревматизъм, бъбречна болест, главоболие.