Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/bulgaria/article/10041157 www.bgdnes.bg

Сирачета сънливци на косъм от смъртта

Ако намерите бебета животни, ги топлете 

Миниатюрните тризнаци оцеляват при сеч 

Бебета тризнаци от вида лешников сънливец се разминават на косъм със смъртта.

Миниатюрните животни изненадващо остават без дом и родители, но имат шанс да оцелеят под грижите на добри хора.

"Бебешорите внезапно са осиротели, след като с машини е бил разчистен обрасъл с храсталаци и фиданки терен. Гнездото им е било по дръвчетата, които са били премахнати. Вероятно са изпаднали от него, а дали е имало и други и къде е самото гнездо, не е ясно. Да бъдат забелязани тези миниатюрни животинки на земята, сред купчините листа и натрошени дървета, си е истинско чудо", разказват от фондация "Дивите животни".

Реклама

Лешниковият сънливец е най-дребният представител на семейството на тези гризачи. Дължината на тялото с главата му е от 72 до 83 милиметра, а на опашката - 60-74 милиметра. Предпочита храсталаци и гори, в България често близо до горната граница на гората в планините. Укрива се в кълбовидни гнезда, които строи на 1-2 метра над земята, обикновено в гъсти храсти като шипка или леска. Лешниковият сънливец е активен главно през нощта, а зимата прекарва в хибернация, завършваща през април. През пролетта основната му храна са насекоми и пъпки на дървета, а през лятото и есента - семена на дървета, жълъди, лешници, откъдето идва и наименованието на вида.

Експерти разказват, че независимо от големите жеги през последните дни новородените животинки имат нужда от топлене след спасяване.

"Едно от указанията, за които буквално водим битки да се спазва от хората, намерили бебешко животинче, е това да се топли. Жегата навън няма значение, а оставянето на слънце или върху радиатор също категорично не е вариант. Телесната температура на бебетата трудно се регулира без участието на родителя, а когато има и здравословен проблем, нещата стават в пъти по-драматични. За източник на топлене може да използвате бутилка от минерална вода 0,5 литра, пъхната в чорап и леко смачкана, за да не е кръгъл профилът и да не се търкаля и да затисне животинчето", поясняват от фондацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама