Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4069727 www.bgdnes.bg

Вдовицата на Хайо, разстрелян от беглеца от затвора: Няма да хванат Шатката!

„Не смятам, че убиецът на мъжа ми ще бъде открит от полицията." Това сподели пред "България Днес" Ирена Петрова, вдовица на разстреляния Николай Христов-Хайо. Преди седмица от Централния софийски затвор избяга Николай Николов-Шатката, който бе осъден на 20 г. лишаване от свобода за убийството на Хайо.
Вдовицата на разстреляния перничанин призна, че се притеснява, защото килърът на най-близкия й човек е на свобода. "Като всеки нормален човек се притеснявам и не се чувствам добре. Не знам какво ще се случи, но се надявам да ги открият с другия беглец. Оказва се, че правосъдието не работи", смята Петрова. Тя е на мнение, че никаква присъда не може да й донесе удовлетворение и да възстанови загубата на любимия.
"Притеснявам се и от това, което се говори в медиите. Дъщеря ми вече е голяма и е наясно какво става. След толкова години споменаването на името на баща й по телевизията не се отразява добре на семейството ми. Животът продължава, опитвам се да си го наредя по някакъв начин, но като се случат такива неща... не ми е лесно да обяснявам на дъщеря си защо баща й го споменават по новините. На едно дете е много трудно да му обясниш защо баща му го наричат еди как-си, защо са го убили насред центъра", ожали се вдовицата на Хайо.

По думите й убийството му е станало много показно и е предизвикало голям медиен интерес. "Можете да си представите как се чувства човек в моето положение. Непрекъснатото ровене в раната не е добре. Дори и да искаш да си продължиш живота, не става, защото винаги се притесняваш за нещо", вайка се Ирена Петрова.
По повод това, че Шатката се разхожда на свобода, тя заяви: "Опитвам се да не мисля. Аз нямам връзка с този човек, не го познавам и не съм го виждала освен в съда. Нямам отношения с него. Разбрах от медиите за бягството. Подозирам, че това, че са го установили след два часа, не е така".
Според Петрова е нормално, ако осъден за тежки престъпления рецидивист избяга, да се съобщи веднага, за да могат полицаите и граничните власти да реагират. Тя е на мнение, че бягството на Шатката и гватемалеца Хосе Мартинез е било добре планирано, защото става преди почивните дни, по време на интензивен трафик, когато хората излизат извън страната.
"Прокуратурата си прави разни уговорки със задържаните, облекчава им режимите и впоследствие се получават такива неща. Разследващите може да са му помогнали да изчезне, защото е свидетелствал срещу пернишките "Килъри". Не знам дали има право на работа. Единствено с разрешение на прокуратурата може да му облекчат режима. Всичко идва оттам. Не е тайна, че в затворите има телефони, контактува се свободно, дават се пари на надзирателите", коментира вдовицата на Хайо.
Тя смята, че пандизчиите или са избягали веднага от страната, или изчакват да поутихне ситуацията. "За съжаление системата не работи добре. За да се събират доказателства срещу едни престъпници, се използват други, като нещата се размиват много. Режимите на едни се облекчават, позволява им се да ползват разни условия, а информацията, която дават, се базира на приказки, които не са много достоверни. От всички тези дела няма да се стигне до никъде. Дори и да се стигне, има страхотен пробив и в един момент се получава така, че не могат да си изтърпят наказанията. Това е жалко, защото последствията са само за нас, потърпевшите", каза Ирена Петрова.
Във връзка със зачестилите бягства на задържани тя сподели: "Очаквам сега да задържат още някой, който е извършил тежко престъпление, той да стане прокурорски свидетел и после да си излезе от затвора, само че през парадния вход". По повод информации, че е давала показания срещу бандата на пернишките главорези, Ирена Петрова уточни, че няма отношения нито с лидера им Бай Васо, нито с когото и да е от "Килърите".

Реклама

 


Още проверяват как са се измъкнали пандизчиите


От Министерството на правосъдието все още проверяват как точно са се измъкнали Шатката и Хосе Мартинез. Въпреки множеството теории за прокопан тунел, минаване през вентилационна шахта или през главния вход от институцията отказаха да разгласяват версиите, по които се работи. Причината е, че срещу двамата пандизчии е образувано досъдебно производство за бягството от затвора. В момента тече вътрешна проверка, която да изясни дали има намесени надзиратели. На този етап се предполага, че има пазачи, които не са си изпълнили съвестно задълженията.
В първите 24 часа от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са издирвали бегълците на адреси на техни роднини. След това търсенето им е поето от полицията.
Засега е сигурно, че надзиратели ще изгорят покрай бягството на Иван Гюров-Шливата в Бургас. Според проверка пазачите са извършили престъпление, като са допуснали лошо изпълнение на служебните им задължения. От вчера на място е група на дисциплинарната комисия, като до дни се очаква решението й.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама